Multivitaminer mot barnekreft

En pille om dagen før og under svangerskapet kan redusere risikoen for kreft hos barn. - Nesten for enkelt til at mennesker tar det alvorlig, sier forskerne.

Kvinner som daglig tar en multivitaminpille, både før og under graviditeten, vil i stor grad redusere risikoen for at barnet utvikler blodkreft (leukemi), hjernesvulst og andre former for barnekreft, ifølge kanadiske forskere.

Funnene om at billig vitamintilskudd, som selges i flere dagligvarehandler, virker gunstig på barns helse, støtter teorien om at mikroernæringsstoffer kan ha livslange fordeler hos fostere.

- Dette er egentlig en for enkel anbefaling til at mennesker tar det alvorlig, men det burde de, sier Gideon Koren, direktør ved Hospital for Sick Children i Toronto, til The Globe and Mail.

Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas ved Din Kost støtter funnene.

- Gravide har et økt behov for nesten samtlige vitaminer og mineraler. Spesielt er det viktig å ha god status av jern og folsyre når man planlegger graviditet. Høy bentetthet er også en fordel, da graviditeten tærer på mors skjelett. Her er daglig fysisk aktivitet, tilstrekkelig vitamin D og kalsium viktig, sier hun til Mozon.no.

Slik lever du sunt som gravid

Anbefaler folat
De kanadiske forskerne fant at barn født av kvinner som tok en multivitaminpille hver dag, hadde 47 prosent lavere risiko for å få neuroblastoma - en aggressiv kreftform som spesielt rammer barn. Samtidig hadde barna 39 prosent redusert risiko for å få leukemi og 27 prosent mindre risiko for å få svulst i hjernen. Multivitaminene inneholdt blant annet folsyre, som er spesielt viktig for gravide.

Les også: Flere kvinner bør ta tilskudd av folat:

Undersøkelsen er en analyse av tidligere empiriske undersøkelser, men dette er første gang forskere har samlet all data gjort på barnekreft. Forskningen er publisert i tidsskriftet Clinical Pharmacology & Therapeutics.

For å forebygge sykdommer som ryggmargsbrokk, leppe-ganespalte og muligens også andre misdannelser anbefales kvinner i dag å innta 400 mikrogram folat daglig.

- Men da de fleste kun får i seg halvparten av dette gjennom et normalt kosthold, bør fertile og gravide kvinner ta et kosttilskudd som inneholder folsyre. De færreste norske kvinner tar i dag folsyretilskudd før de vet at de er gravide. Det er i denne fasen, like før og i første trimester, at folattilskuddet er viktigst, sier Østberg Landaas.

Barnekreft i Norge
Hvert år rammes 140-150 barn i Norge av kreftsykdommer. Ifølge Radiumhospitalet utgjør akutt leukemi 1/3 av kreftbarna, ulike former for hjernesvulster utgjør også om lag 1/3 og den siste 1/3 av barnekrefttilfellene er en mangeartet gruppe med bl.a. kreft i lymfesystemet, skjelett og bløtvev, nyrer, kjønnskjertler, øyne og sjeldnere andre organer.

Ekspertene legger imidlertid til at et daglig inntak av en multivitaminpille ikke vil fullstendig utelukke risikoen for kreft, men vil gjøre risikoen betraktelig lavere.

Les også: Kreftbarna får senskader