Mot priskræsj på strøm?

En våt sommer kan gi kollaps i strømprisene, mener tung strømaktør.

Strømprisene har falt med nesten nesten 30 prosent siden årsskiftet. Det skyldes først og fremst at været har gått vannkraftprodusentenes vei.

- Det finns mye vann i demningene og smeltende snø i fjellet. Blir det en våt sommer, kommer prisene til å falle kraftig, sier Bengt Lindblad, administrerende direktør i elfondforvalteren Alfa Kraft til den svenske avisen Dagens Industri.

Høyere enn normalt
Statistikk fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat bekrefter at vannstanden er høy i norske vannmagasiner. 15 prosent høyere enn i fjor, og over 31 prosent høyere enn i forfjor lyder rapportene hittil.

Vannmagasinene uke 19
ÅrFyllingsgrad
prosent
200742,8
200637,2
200532,5
Kilde: NVE


Og det stopper neppe der. Normalt topper magasinstandene seg i Norge når vi nærmer oss slutten av juli.

Med allerede fulle vannmagasin, vil altså ikke kraftprodusentene kunne spare regn fra en eventuell våt sommer. De vil da kunne tvinges å selge ut overproduksjonen på elbørsen, noe som vil kunne lede til prisfall, ifølge Lindblad, som også påpeker at produsentene kan bli tvunget til å åpne demningene uten å produsere strøm av vannet.

På strømbørsen koster nå strømmen cirka 18 øre per kilowatt-time.

Diagram magasinfyllingen 2007 - hele Norge. Kilde: NVE
Diagram magasinfyllingen 2007 - hele Norge. Kilde: NVE Vis mer


- Blir det ikke tørrere, kommer prisene til å holde seg på dette nivået, sier Bengt Lindblad til Dagens Industri, og mener spotpriskontrakter vil kunne vise seg svært lønnsomme i tiden fremover.

Vil du ha spotpris i sommer? Trykk her, og finn din beste leverandør.

Men den rekordbillige strømmen kan bli dyrere til vinteren. Terminkontraktene for leveranser første kvartal neste år er mer enn dobbelt så dyre som dagens markedspriser, selv om Lindblad understreker usikkerheten.

Kilder:
Dagens
Industri
, NVE