FORBUD: Må vi vinke farvel til Salma Hayek og andre filmstjerner på DVD-filmer fra sone 1?
FORBUD: Må vi vinke farvel til Salma Hayek og andre filmstjerner på DVD-filmer fra sone 1?Vis mer

Mot farvel til DVD-import

- Er forbrukerne tjent med at en film kommer på DVD først når den har væt på kino, på leievideo, på kjøpevideo og vist på Canal Plus? Her melker distributørene markedet flere ganger.

Det sier daglig leder Rolf Kjos-Hanssen i Compact-Huset i Haugesund.

Norsk Videogramforening (NVF), som representerer videodistributørene Egmont, SF Norge, Universal og Scanbox, har saksøkt Compact-Huset for 5,4 millioner kroner.

Beløpet skal dekke inntektstapet distributørene mener å ha hatt på grunn av Compact-Husets parallellimport av sone 1-filmer fra USA. Videodistributørene har rettighetene til denne importen.

Rettspraksis

- Med søksmålet vil vi ha fastslått at importen er i strid med Åndsverksloven og derfor ulovlig. Vi vil ha en erstatning og butikkens restlager inndratt, forteller Terje Hensrud, advokat for Videogramforeningen.

Saken skal behandles i Forliksrådet i Haugesund 17. oktober. Den kan få flere utfall:

 • Forlik
 • Dom i Forliksrådet
 • Saken går til rettsapparatet
 • Utfallet i saken vil ha stor betydning for liknende saker her i landet. I mai avviste Høyesterett en anke fra Akers Mic i en beslektet sak, der Akers Mic tapte i Lagmannsretten. Akers Mic fortsatte imidlertid med import, siden dommen kun gjaldt filmen 'Waterboy'. Nå gjelder det generell import av filmer fra sone 1.

  Paralleller

  I følge Hensrud firer Videogramforeningen ikke på de prinsippielle spørsmålene. Kjos-Hanssen svarer med samme mynt.

  - Lovverket er så uklart at vi mener denne saken bør prøves i rettsapparatet. Videogramforeningen later også til å være innstilt på det, sier Kjos-Hanssen.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Åndsverksloven skiller mellom spesialimport og parallellimport. Om du selv importerer en DVD-film fra USA, regnes det som spesialimport - som er lovlig. Systematisk import, såkalt parallellimport, er ulovlig.

  - Vi driver ikke med parallellimport, men spesialimport. Vi gjør filmer som ikke kan skaffes i Norge, tilgjengelig for potensielle kjøpere her i landet. Utvalget blant de amerikanske sone 1-filmene er mye større enn blant sone 2-filmene, påpeker Kjos-Hanssen.

  DVD-entusiaster flest mener at det ikke bare er utvalget av filmer som gjør sone 1-filmene attraktive. De inneholder ofte ekstramateriale, har lengre spilletid og har vært gjennom mindre sensur før de når seerne.

  Smal bredde

  Videogramforeningen har en annen oppfatning av virkeligheten. De mener dagens ordning med et begrenset antall distributører tjener forbrukerne.

  - De offisielle distributørene sikrer en bredde i filmutvalget. Folk får tilgang til smale filmer. Parallellimportørene vil kun selge filmer enklest og billigst mulig. De er sjelden villig til å ta noen sjanser ved å importere filmer for feinschmeckerne, hevder Hensrud.

  Videogramforeningen understreker at import av film fra ikke-engelskspråklige land krever oversettelse og teksting.

  - Kostnaden for dette betinger en sikret omsetning av et visst antall eksemplarer av filmen. Et annet poeng at de autoriserte distributørene råder over et godt distribusjonsapparat som sikrer at film blir spredt over hele landet, mener Hensrud.

  - Compact-Huset selger mengder av DVD-filmer via Internett. Muligheten til å bestille på nettet øker vel tilgangen til smalere filmer?

  - Utvilsomt gir kjøp av film fra utlandet via Internett tilgang til enkelte av de smale filmene, men for de fleste vil dette kun gjelde engelskspråklig film. Husk også at man ved egenimport av DVD fra USA kun får utekstede versjoner. Olga på 60 er gjerne ikke tilknyttet Internett i det hele tatt. Og slett ikke alle tar risikoen med å oppgi kredittkortnummeret sitt på nettet, hevder Terje Hensrud.

  Les våre tidligere artikler: