Moser anbefalingene om barnemat

UNICEFs visedirektør advarer: Dropp most babymat, barn har ikke godt av det. - Interessant, svarer Nestlé Norden.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ingen fase i en babys oppvekst hvor barnet har bruk for en mellomting mellom morsmelk og fast føde.

Oppfordringen kommer ikke fra noen frøken-hvem-som-helst, men fra visedirektør i UNICEF, Gill Rapley, som har 25 års erfaring med babyernæring. Hun står bak programmet ”Baby Friendly Initiative”, en global kampanje for amming.

Det er en misforståelse at små barn skal vennes til vanlig mat ved først å bli fylt med alle mulige typer most babymat. Det vil gjøre dem kresne i barndommen, og kan i tillegg skade barnets helse, fordi enkelte viktige næringsstoffer som er i morsmelken fjernes fra den moste barnematen, uttaler Rapley som privatperson på nettsidene til BBC.

- Jeg har møtt så mange foreldre som har kommet til meg med samme type problemer: ”Barnet mitt har forstoppelse” og ”barnet mitt er veldig kresent”, sier hun.

Les også: Første uken avgjør vekten

Enkle råd
Rapley har derimot følgende enkle råd: De første seks månedene skal barnet bare få melk. Etter det begynner man å gi barnet fast føde, samtidig som man trapper ned på morsmelken. I denne alderen kan små barn sakte men sikkert begynne å tygge mange typer vanlig mat.

Begynner man imidlertid å gi dem most barnemat, forsinkes barnets utvikling, hevder Rapley.

Anbefaler mer amming

Ifølge ernæringsfysiolog cand. scient ved Din Kost.no, Gunn Helene Arsky, som har hovedfag i spedbarnsernæring, er det vanlig at barnet begynner å gjøre tyggeøvelser ved cirka 7-8 måneders alder. Fast føde før den tid kan lett utgjøre en kvelningsfare.

- Så litt mosing er viktig fra barnet får fast føde. Dette er som oftest rundt 6 måneders alder, og frem til mer aktiv tygging er å stole på. Rapley snakker mest om industrifremstilt mat. Middager og fruktpureer kan man lage like bra og like sunt hjemme, og man kan tilpasse konsistensen til barnets spiseferdigheter mye bedre enn hva de store produsentene kan gjøre, sier hun.

Arsky legger til at grøt bør i hovedsak være av den industrifremstilte varianten fordi de er jernberiket. Men som variasjon er hjemmelaget havregrynsgrøt også bra, fordi den er relativt jernrik og grov i konsistensen.

Tilpasser produktene
Men ifølge Rapley er det flere undersøkelser som viser den klare tendensen hun refererer til.

Morsmelk og barnemat er en dårlig blanding fordi den moste maten nøytraliserer mange av næringsstoffene i morsmelken i barnets fordøyelsessystem. Dette kan på sikte føre til feilernæring og dårlig helse, hevder hun. Hun går så langt som å beskylde matvareindustrien for å feilaktig overbevise foreldre om at most barnemat er et nødvendig næringsmiddel.

Omega-3 viktig for barnets utvikling

Nestlé Norden synes uttalelsen til Rapley er interessant.

- Vi er nesten unike i norden fordi vi allerede har begynt å tilpasse produktene til barnets utvikling, der barnematen bli grovere og grovere. Vi har laget et slags system, i samarbeid med ernæringsforskere og til og med logopeder, forteller informasjonssjef i Nestlé Norden, Marie Louise Elmgren, til Mozon.no

Arsky minner til slutt om at barn også i tidligere tider og kulturer har hatt behov for most mat, og viser til praksisen til maoriene: ”The food kiss”. Der tygger mor maten i munnen, blander det godt med sitt eget spytt og kysser så barnet på munnen slik at det får ferdigtygget mat.

- Jeg tror ingen er tjent med å gå rett over på en godt stekt biff etter seks måneder med morsmelk. Tilpass konsistens til barnet, er mitt råd, sier hun.