Morsomme menn

Irriterer du deg over kjærestens dårlige humor? Det kan være fordi kvinner og menn ler av ulike ting – og det er menn som får flest til å le.

Folk som spiser mark, mannfolk som slår seg halvt i hjel og tøyer grensene på andre måter. Ikke alle kvinner forstår hvorfor mange menn synes dette er morsomt.

Til gjengjeld er det mange menn som ikke skjønner hvorfor kvinner ler av "Sex og singelliv" og "Frustrerte fruer". At kjønnene har ulik humor har mange par funnet ut for lenge siden.

Men i følge forskningen har menn den humoren som vi ler mest av.

- Jeg tror det er fordi deres humor er annerledes. Dette viser at kvinner ler og menn gir latter, sier Richard Wiseman, psykolog ved University of Hertfordshire, til den engelske avisen The Guardian.

Morsomme menn
Robert Provine er en av få som har studert kjønnsforskjeller i humor. I 2000 fant han ut hvordan menn og kvinner reagerte på vitser fortalt av det samme eller motsatte kjønn.

Studien viste at 60 prosent av mennene lo av vitser fortalt av andre menn, men bare 38 prosent lo av kvinner. Hos kvinner var det overraskende likt: 71 prosent lo av menn, men bare halvparten lo av kvinner.

Provine tror at en av årsakene til dette er sosial status: At kvinner føler seg underdanige menn og derfor føler de må le av dem, mens menn ikke føler det på samme måte.

Forskjellen mellom kjønnene er også tydelig på antallet mannelige komikere i forhold til kvinnelige. På Stand Up Norges internettsider er det registrert 51 mannelige komikere og bare syv kvinner. Årets komiprisvinnere besto av seks mannelige og to kvinnelige vinnere, i tillegg til Nytt på Nytt som har begge kjønn.

 

Mozon.no, 09.09.2005