Morsmelktillegg på flaske

Morsmelktillegg på flaske "" />
Det vokser opp fin-fine barn uten en dråpe morsmelk. Moderne morsmelkerstatning er basert på kumelk, men den er spesialbehandlet og tilpasset på mange måter for å gjøre den lett fordøyelig og nyttig for menneskebarn. De store kumelkproteinene brytes ned til mindre.

Frem til 1996 ble norsk morsmelkerstatning tilsatt produkter fra svin. Det gjøres ikke lengre, til glede for bl.a. muslimer.

Etter at det ble klart at fettet i morsmelken er spesielt gunstig for utviklingen av hjernen og synet til spedbarnet, arbeides det nå med å tilsette omega-3-fettsyrer til morsmelkerstatning. Dette finnes allerede i handel, selv om man foreløpig mangler lang tids erfaring med det. Slike fettsyrer burde være spesielt gunstig for barnet. Det har vel aldri før vært laget så god kunstig spedbarnsernæring som moderne morsmelkerstatning.

Bruk kokt vann
Tilberedelse av melkeblandingen:

- fyll nykokte vann i et sterilisert litermål med helletut
- mål opp pulveret nøyaktig - stryk av toppen på måleskjeen med en kniv
- tilsett pulveret - rør godt med en ren skje til alt har løst seg opp
- hell melkeblandingen rett i flasken - eventuelt gjennom en sterilisert trakt
- sett smokken opp/ned i flasken, uten at melken berøres
- legg på dekselet - skru på ringen godt - sett på hetten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Følg oppskriften på boksen nøye når du lager i stand melkeblandingen. Tar du for mye pulver, blir det for sterkt for barnemagen, for konsentrert for hele organismen. Så ikke vær raus, samme hvor godt du unner barnet. Tar du for lite pulver blir det for tynt, med for lite næring i blandingen.

Vann fra springen er stort sett svært rent og fint i Norge, men bør allikevel kokes før det blandes med pulveret. Steriliser utstyret ved å koke det i en stor kjele noen minutter, eller kjøre det i oppvaskmaskinen på varmeste program. Kjøp minst 6-8 flasker så du slipper å koke eller sterilisere mer enn en gang i døgnet. Mens spedbarnet er lite, bør alt utstyret behandles slik.

De fleste syns det er greit å lage i stand melkeblanding til ett helt døgn. Særlig lenger bør den ikke stå. Melken kan oppbevares i kjøleskapet i 24 timer. Helst ikke i døren, der er det varmest. Ferdig melkeblanding blir dårlig av å oppbevares lenge i romtemperatur.

Så mye mat trenger barnet:

Barnet trenger hvert døgn sammenlagt ca.150 ml melk pr. kg kroppsvekt.

Eksempel 1: Et 4 kilos barn trenger rundt 600 ml melk pr. døgn. Får det mat hver 4. time blir det 6 måltider i døgnet og altså 100 ml pr. flaske.

Eksempel 2: Et 6 kilos barn trenger rundt 900 ml pr. døgn. Fordelt på 6 måltider blir det 150 ml pr. flaske. Også flaskebarn har varierende appetitt, og noen trenger mat oftere, da bør mengden pr. måltid reduseres tilsvarende.

Oppbevaring og oppvarming
Noen lager i stand én og én flaske etter behov. Det kan f.eks. være lurt på reise eller når det er dårlig med kjølemuligheter. Kokt vann er vanligvis lett å skaffe. Ha først vannet i flasken. Du kan også ha med en steril flaske fylt med nykokt vann, det kan stå noen timer i vanlig temperatur. Fyll nøyaktig pulvermengde i flasken. Sett på deksel og ring og rist godt før du setter på smokken.

Spesielt små spedbarn har best av at melken holder omtrent kroppstemperatur. Varm flasken i vannbad etter at du har snudd smokken opp. Test temperaturen ved å dryppe noen dråper på innsiden av håndleddet ditt. Vær forsiktig med å varme melken i mikrobølgeovn. Da kan den bli ujevnt varm. Deler av den kan være skoldende selv om resten kjennes passe. Bland og rist iallfall godt først, og prøv temperaturen nøye.

To-tre dråper i sekundet
Hell på flasken og se hvor fort melken drypper ut. To-tre dråper i sekundet regnes for passe. For lite hull gjør det slitsomt å suge. For stort hull lar melken renne for fort og barnet får ikke tilfredstillet sugebehovet sitt.

Skru opp ringen så mye at den forsatt akkurat sitter på flasken. Slik trenger det luft inn i flasken mens barnet suger og det blir ikke undertrykk. Da kan nemlig smokken klappe sammen, eller barnet må suge hardere og hardere for å få ut melk.
Etter måltidet er det viktig å

- kaste oppvarmet melk som ikke er drukket opp
- skylle flasken i kaldt vann, vær nøye med smokken
- vask alle deler i varmt såpevann, bruk flaskebørste
- skyll grundig
- i blant gnis smokken inni med grovt salt, skyll godt
- sjekk at hullene er åpne, bruk eventuelt en grov nål

Slik mater du med flaske
- hold barnet inntil en varm kropp
- ha hudkontakt
- sørg for øyenkontakt når barnet vil
- snakk med barnet

Det hevdes at barn som mates med flaske ofte ikke utvikler seg like godt på alle måter som brystbarn. Dersom det virkelig er en slik forskjell, kan iallfall noe tenkes å komme av at enkelte flaskebarn går glipp av den stimuleringen som brystbarnet automa­tisk får. Gamle undersøkelser fra institusjoner viser at barna kunne bli lagt med flasken opp på en pute, alene i sengene sine. Også i dag kan nok slitne foreldre bli fristet til det i et knipetak. Men stort sett bør det unngås. Barnet trenger varme og stimulering, hud- og øyenkontakt, gode lyder i øret og kroppslukt i nesen til hvert eneste måltid.

Stimuler refleksene til barnet ved å stryke litt med fingrene over leppene og kinnet nærmest deg før det får flasken. Da vil du se at iallfall det lille spedbarnet begynner å røre leppene, åpne munnen, lete litt og snu seg mot deg fordi kinnet blir stimulert. Sugingen forberedes og fordøyelsesprosesser settes igang. Eventuelt kan du dryppe noen dråper melk på munnen så barnet kjenner smaken.

Hold flasken på skrå slik at smokken alltid er full av melk, ikke luft. Hvis smokken klapper sammen på grunn av undertrykk bare vrir du litt på den inni barnemun­nen, så slipper det til luft. Ta bort flasken så snart den er tom. Pauser i sugingen må være tillatt. Det er slitsomt å både suge og puste samtidig for et ganske lite barn. Men hvis barnet sovner under spisingen kan det være lurt å ta bort flasken og reise barnet opp for å rape. Rugg litt på ungen, dunk litt forsiktig under stumpen eller i ryggen. Det samler seg nemlig lett luft i magesekken under flaskemating, og det kan gi en falsk metthetsfølelse. Etter en slik mellom-raping kan du tilby flasken igjen. Men avslutt alltid med rapestilling, ellers kan barnet bli oppblåst og få vondt i magen av nedsvelget luft.

Blandet ernæring; både bryst og flaske
Noen mødre gir både brystmelk og morsmelktillegg. Det kan være slitsomt, men gir samtidig mulighet til å få med noen av fordelene ved begge deler. Ikke begynn med flaske så lenge det fortsatt er håp om å få barnet over på fullamming. Bruk heller kopp. Dersom det er helt klart at dere må fortsette med tillegg, så start måltidet med å gi bryst og gi flaske til slutt.

Hvis du lurer på å starte med flaske på grunn av lite melk, så husk at fra fire måneders alder går det an å gi små mengder fast føde som kanskje kan gjøre flasken overflødig dersom du har en del melk selv. Og fra seks måneder er tiden uansett inne til å begynne å gi fast føde.

Sårt å ikke kunne amme
Jeg vet at det av og til kjennes urimelig sårt når media, helsepersonell og Ammehjelpen stadig fremhever morsmelkens mange fordeler, godt hjulpet av meg. Jeg husker selv overraskelsen og tristheten over å måtte gi meg da førstemann var 6 uker - jeg hadde trodd at dette med ammingen gikk helt av seg selv. Men det var også en lettelse, og du verden hvor han koste seg flasken sin. Og for meg ble det en spore til at noe måtte gjøres.

Hvis du er lei deg fordi du ikke kan amme, si til deg selv: Husk, jeg er en like god mor selv om jeg gir flaske. Det finnes mange måter å gi næring og kjærlighet på! Dessuten er det også fordeler med flaske: Du ser hvor mye mat barnet tar, og slipper å lure på om det er sult som gjør at det skriker. Det er lettere for far eller andre å avløse med matingen. Selv slipper du mulige problemer med brystene, som betennelse eller sårhet.

(Kilde: Mamma for første gang av Gro Nylander, Gyldendal FAKTA. Bearbeidet av mozon.no)