Morsmelk og allergiforebyggelse

Mange håpet nok at morsmelk skulle gi total beskyttelse mot allergi. Det gjør den ikke. Allergi er et resultat av arv og miljøfaktorer. Pr. i dag viser en rekke forskningsrapporter at morsmelk gir en delvis beskyttelse mot allergi.

Hvis barnet er arvelig belastet, kommer plagene vanligvis senere og i en mildere form hos dem som er blitt brysternært. Spesielt når det gjelder allergisk eksem er kan amming ha positiv virkning helt opp i voksen alder.

Man er forsiktig med å anbefale mor å unngå bestemte matvarer som kan gi allergi. Men hos enkelte hardt belastede familier kan det være verd å prøve det. Det finnes flere rapporter som viser at det er gunstig for barnet hvis mor unngår de matsortene familien er allergisk for. Det kan f.eks. være kumelk, melkeprodukter, egg, fisk, nøtter, jordbær eller sitrusfrukt.

Nylig ble det publisert en studie der en gruppe allergiske mødre unngikk all kumelk, og i stedet tok kalktabletter. De hadde - selvsagt - langt mindre kumelkproteiner i melken enn andre ammende mødre. Da en barnelege undersøkte de 18 måneder gamle barna, fant man at allergisk eksem var mye sjeldnere blant barna som hadde unnsloppet kumelkprotein både på slutten av fosterlivet og i ammeperioden.

Noen mødre har erfart at det hjelper å smøre morsmelk på barnets eksem. Morsmelk inneholder antagelig det mest skånsomme fettet som finnes til smøring av hud. Dessuten motvirker melken betennelsesaktige symptomer som smerte, irritasjon, hevelse m.m.
Det blir opp til den enkelte å finne ut hvor mye krefter og energi man skal bruke på allergiforebyggelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mozon.no