Morrasuget styrer deg

Røykesug om morgenen er vanligste årsak til at de som forsøker å stumpe røyken ikke lykkes. Det viser en ny amerikansk undersøkelse.

Forskningsrapporten fra universitetet i Pittsburgh viser at det er morgensuget som er farlig når du vil stumpe røyken. Unngår du røyksug tidlig om morgenen, minker risikoen for å sprekke i løpet av dagen eller kvelden.

- Røykeplaster som også virker om natten har derfor vist seg å ha en oppsiktsvekkende bedre effekt enn andre plaster, fordi du da våkner uten sug etter nikotin, sier den amerikanske professoren Saul Shiffman, som har gjort undersøkelsen.
Studien testet effekten av 24-timers røykeplaster og 16-timers røykeplaster.
Mindre irritable

- Plasteret som avgir nikotin hele døgnet viste seg å gi en betydelig bedre kontroll over røykesuget. Ikke bare på morgenen, men utover hele dagen, sier Shiffman.
Undersøkelsen slår også fast at gruppen som, uten å vite det, brukte 24-timers nikotinplaster ble mindre irritable og rastløse og mer utholdende enn de som fikk 16-timers plaster.

Tusenvis forsøker
I fjor kjøpte vi nordmenn rundt 830 000 røykeplastre. Over 70 prosent valgte plaster som skal sitte på hele døgnet.

- Ifølge våre beregninger er det til enhver tid mellom 2000 og 3000 personer som forsøker å stumpe røyken med plaster. Tidligere undersøkelser har vist at dobbelt så mange av plasterbrukerne klarer å slutte å røyke i forhold til dem som ikke bruker slik hjelp, sier merkevaresjef Stig Sandøy i legemiddelfirmaet Novartis.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 32 prosent av den voksne norske befolkningen røykte daglig i 2000. Det er like mange som året før. Tidligere var det flest menn som gjorde seg avhengige av nikotin, nå er det like mange kvinner som menn som røyker.
Kontaktpersoner:

Markedssjef Tormod Høydahl i Novartis, tlf. 23 05 20 44, mob. 93 06 60 07, e-post:
Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Novartis.

ID: 125/05.2001