Morgenrøyken avgjør

Klarer du å stumpe røyken? Dagens første sigarett kan være avgjørende for suksess, mener amerikanske forskere.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Føler du deg mye bedre etter dagens første røyk? Da kan det bli enda vanskeligere å venne seg av med sigarettene. Røykere som opplever mest nedgang i impulsivt røykesug etter å ha tatt dagens første blås, har nemlig også vanskeligst for å slutte å røyke. Det viser amerikansk forskning.

207 amerikanske røykere deltok i et klinisk forsøk med bupropion, et antidepressiva som i små doser også brukes som røykeavvenningsmiddel.

I løpet av deltakernes første uker på bupropion, fikk de fortsette å røyke, og forskerne målte graden av impulsivt røykesug, abstinenser og humør før og etter dagens første sigarett.

Les også: 290 000 arbeidsdager opp i røyk:

Oftere tilbakefall

Røykere som opplevde størst nedgang i impulsivt røykesug etter den første sigaretten var mer utsatt for tilbakefall etter seks uker på bupropion, og de hadde også oftere tilbakefall tre måneder etter at behandlingen var avsluttet.

Dr Benjamin A. Toll ved Yale University School of Medicine i Connecticut, en av forskerne bak studien, sier det er mulig at disse røykerne var mer avhengige av nikotin enn de andre.

Les også: Vaksine mot røyk-kick:

Tobakksekspert og forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning forklarer at impulsivt røykesug, eller craving, er når en person overrumples av en plutselig lyst på å røyke. Craving er et sentralt begrep i avhengighetsforskningen, ifølge Lund, som ikke er overrasket over funnene i studien.

- Når en røyker registrerer at sigaretten i stor grad reduserer den overrumplende følelsen av nikotinsug, kan røyken fort bli en gjentakende selvreguleringsmekanisme. Dette reduserer sannsynligheten for et vellykket slutteforsøk, utdyper Lund overfor Mozon.no.

Les også: Slik stumper du røyken:

Tror på ny metode

Toll og kollegene konkluderer med at størrelsen på reduksjonen i røykesug kan brukes for å tilpasse nikotindose på legemidlene.

- Kanskje kan metoden en gang i framtiden brukes som en type screeningtest for å forutse hvem som kan få spesielle problemer med å slutte, slik at disse kan få spesiell oppfølging med medisiner, sterkere dosering eller muligens mer rådgivning, sier han til Reuters Health.

- Men per i dag er vi ikke i nærheten av denne type behandling, legger han til.

Les også: Røyk bort smertene: