Mordervirus truer Europa

Forskere sier en variant av influensaen som kan ta hundretusener av liv er på vei mot Europa.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om vi har hatt forholdsvis snille influensa-versjoner i Norge de to siste årene, forandrer viruset seg konstant, og forskere sier at det ikke er lenge før en ny, dødelig variant dukker opp.

Forskere som har snakket med BBC sier at myndighetene i Europa ikke er klare for å ta opp kampen mot en epidemi av denne typen.

Influensaen som forskerne forutser er nok ikke like skummel som Spanskesyken, som tok flere titalls millioner liv i Europa i 1918, men den er i samme familie. Tidligere versjoner av denne influensaen har vist seg å bestå av virus det menneskelig immunsystemer ikke kan takle.

Viruseksperter fra hele Europa var nylig på Malta for å diskutere hva som er den beste måten å forutsi når er utbrudd eventuelt kommer, og hva det er lurt å gjøre for å begrense skadene.

Noen eksperter har undersøkt strukturen på viruset som herjet Europa i 1918, og et dødelig virus fra Hong Kong i 1997, for å finne ut hvordan man kan bekjempe viruset de spår kommer snart.

Det har vært tre store influensaepidemier på 1900-tallet. I 1918, 1957 og 1968. Selv om de to siste ikke var like kraftige som Spanskesyken, tok de likevel 40 millioner liv til sammen.

Forskerne mener det er omtrent 30 år mellom hvert utbrudd, og det betyr at vi er på overtid for en epidemi nå.

- Det vi gjør nå vil avgjøre hvordan vi vil kjempe mot den neste influensaepidemien, sa Robert Coleman, generaldirektør for helse og forbrukerbeskyttelse i EU, til BBC.

- Og innbyggerne i Europa regner med at alt som er mulig å gjøre vil bli gjort i alle ledd.

Men hvis influensaen kommer, vil ikke medisinen være på apoteket med en gang.

- Det vil ta flere måneder etter starten på epidemien før vi har en vaksine klar, sier Coleman.

Mozon.no, 08.01.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer