Mor tar barnet om natten

Far sover mens mor står opp når babyen våkner om natten. Bare hvert fjerde par deler på oppgaven.

Publisert
Sist oppdatert

Det er åtte ganger mer sannsynlig at mor står opp til barneskrik enn far, viser en undersøkelse gjort av Pampers i Sverige.

Undersøkelsen avspeiler forholdene i Norge, mener søvnterapeut og barnesykepleier Karin Naphaug.

- Morsinstinktet gjør nok at mor vanligvis er mer var for barnets lyder enn far. Så lenge barnet ammes om natten, er det uansett mor som må opp. Når far har ansvaret alene, har han ingen problemer med å stå opp, sier Naphaug.

Mangel på søvn kan også være en viktig årsak til foreldre ikke greier å holde seg friske og glade.LES HELE SAKEN: TI TIPS FOR BEDRE SØVN

Best med eget rom
Nybakte foreldre får i gjennomsnitt fem timer uavbrutt søvn i løpet av en natt, viser undersøkelsen. Lengden på søvnen øker med barnets alder.

Bare to av ti spedbarn sover uavbrutt gjennom natten, og barn som ligger på eget rom sover best.

- Det anbefales generelt ikke at barnet sover i samme seng som mor og far, på grunn av økt fare for krybbedød, sier Naphaug. Hun er søvnterapeut i firmaet Søvnterapi for barn og barnesykepleier og helsesøster i Helsepilotene.

Pampers-undersøkelsen viser at nesten annethvert spedbarn sover på foreldrenes rom, men ikke nødvendigvis i foreldrenes seng. Ett av tre barn ligger på eget rom.

- Barnet bør ligge på eget rom dersom barnet eller foreldrene blir forstyrret av hverandres lyder. Men foreldrene bør ønske dette selv, sier Naphaug.

Føler seg styggere
Hvert tredje foreldrepar mener familieforøkelsen har gjort sexlivet dårligere, mens tre av ti mener det ikke har forandret seg.

Fire av ti mødre synes de ser mindre pene ut enn før fødselen, mens én av ti synes de ser bedre ut.

- Det er viktig ikke bare for foreldrene selv, men også for trivselen i familien at de voksne pleier kjærligheten seg imellom. Mangel på søvn kan føre til at foreldrene får kortere lunte, mindre overskudd og et dårligere sexliv, sier Naphaug.

- Barn som får for lite søvn blir ofte urolige og grinete. De får dårligere appetitt og blir generelt uopplagt. Også babyer er vare for foreldrenes kroppsspråk, sier Naphaug.

Tidligere forskning viser at dersom du gir babyen din smokk i senga reduseres risikoen for krybbedød med hele 90 prosent. LES HELE SAKEN: SMOKK REDDER LIV

Om det skulle være noen trøst, så viser undersøkelsen at de fleste barn begynner å sove natten gjennom i en alder av fire og en halv måned.

SOVETIPS

Lag rutine på sengetid. Bad, mat og legg barnet til samme tid hver kveld.

Gi barnet en lett massasje etter kveldsbadet, gjerne med babyolje eller lotion.

Slå alltid av lyset når barnet skal sove, uansett tid på døgnet.

La barnet sovne i sengen. Ikke legg et allerede sovende barn i seng. Barnet bør lære å finne søvnen selv.

Unngå å vugg barnet i søvn. Barn lærer seg mønstre og rutiner som det kan bli vanskelig å komme ut av.

Ved seks måneder kan barnet godt flyttes til et eget barnerom. Dermed vil foreldrene kunne sove bedre, siden barn lager en del lyd når de drømmer.

Hvis barnet våker om natten, går du rolig inn på rommet og prater stille med ham eller henne. Ikke løft barnet ut av sengen uten at det er absolutt nødvendig.

Velg en bleie som sitter godt og som ikke lekker om natten. Dermed våkner verken foreldre eller barn av våte sengeklær.

Det kan lønne seg å skrive en mat- og søvndagbok. Dermed kan du raskere avsløre behov for endringer i rutinene.

Det er sårt å høre babygråt, men de tar ikke skade av å gråte. Det er barnets måte å kommunisere på. Gråter barnet ditt når dere går til sengs, vil dette gjerne gå over etter tre til fire kvelder.

Dersom du henter opp barnet på natten for å gi mat, sørg for at det ikke blir en for komfortabel situasjon, for eksempel i din varme seng. Da kan det lett bli vanskelig å legge igjen.

Mozon.no, 09.01.2006

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer