Mor avgjør favorittmaten

Det er ikke tilfeldig hva slags mat du foretrekker. Det avgjøres tidlig i livet.

Har du lurt på hvorfor du er den eneste i familien om ikke liker tomat? Eller hvorfor du ikke klarer smaken av løk, når alle andre ser ut til å like det? Ifølge amerikanske forskere er det ikke tilfeldig at du ikke liker dette.

I en viss periode av livet avgjøres hvilke smaker du liker.

Dersom det er en spesiel matvare du ikke liker, kan du derfor spørre moren din om hun spiste mye av dette mens hun ammet.

Forskere ved Monell Chemical Senses Center i Philadelphia, USA, mener at de første syv månedene i livet vårt er avgjørende for hvilke smaker vi liker. Det er på denne tiden smakssansen utvikles.

Maten moren spiser, forandrer smaken på melken. Hva moren spiser de siste to månedene av svangerskapet, kan også spille inn på barnas smak.

Forskerne håper nå at mødre vil ta ansvar og spise sunn mat. Det kan føre til at barna liker sunn mat også senere i livet.

Fire grupper med spedbarn ble fulgt gjennom syv måneder i studien. I løpet av denne tiden, fikk de ulike typer morsmelkerstatninger.

Dersom de drakk mye av en type, hadde de større sannsynlighet for å ønske seg det igjen senere.

Mye av det du gjør for barnet i den første tiden, påviker livet senere. Blant annet kan du forebygge mot astma og allergi.

 

Mozon.no, 26.10.2006