Moms på all nedlastning

Utenlandsk netthandel blir dyrere når Regjeringen går inn for merverdiavgift på alle nedlastbare tjenester.

<B>DETTE BLIR DYRT:</B> I dag betaler du allerede moms på fysiske varer bestilt fra utlandet hvis beløpet overstiger 200 kroner. Med den nye e-momsen vil også utenlandske nettkjøp belastes med merverdiavgift. Foto: Per Ervland
DETTE BLIR DYRT: I dag betaler du allerede moms på fysiske varer bestilt fra utlandet hvis beløpet overstiger 200 kroner. Med den nye e-momsen vil også utenlandske nettkjøp belastes med merverdiavgift. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som har fulgt litteraturdebatten i høst, har kanskje fått med seg at regjeringen har tatt til orde for å momsbelegge elektroniske bøker, eller e-bøker, i motsetning til papirbøker, som i dag selges uten merverdiavgift.

Det ga signaler om at Sigbjørn Johnsen og kompani ikke hadde til hensikt å la kjøp av elektroniske tjenester passere gjennom momsradaren uten konsekvenser, et signal som i dag ble bekreftet gjennom fremleggelsen av Statsbudsjettet for 2011.

Moms på alt

Regjeringens utgangspunkt er at kjøp av elektroniske tjenester i form av blant annet musikk, bøker og programvare fra norske leverandører allerede er momsbelagt, og at det oppstår en "betydelig konkurransevridning i disfavør av leverandører som er etablert i Norge" når utenlandske nettkjøp av tilsvarende tjenester ikke underlegges merverdiavgiften.

– Jeg er godt fornøyd med at vi nå får et regelverk hvor det for merverdiavgiften ikke spiller noen rolle om tjenestene kjøpes i eller utenfor Norge. Vi tetter et hull i avgiftssystemet som over tid ville ha bidratt til å undergrave merverdiavgiftssystemet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen ifølge en pressemelding.

25% DYRERE: Ebøker blir nå momsbelagt, også når de kjøpes fra utlandet.
25% DYRERE: Ebøker blir nå momsbelagt, også når de kjøpes fra utlandet. Vis mer


I praksis betyr dette at for eksempel e-bøker kjøpt fra Amazon eller nedlastbar musikk kjøpt fra utenlandske nettbutikker vil bli 25 prosent dyrere for personer bosatt i Norge. Momsen vil naturlig nok også gjelde for nedlastbar programvare, det vil si programvare som ikke sendes via tradisjonell post, men lastes ned direkte fra nett etter at betalingen er utført.

Også spill kjøpt via tjenester som Xbox Live og Sonys Playstation-nettbutikk vil bli 25% dyrere.

Forvirring rundt iTunes og Spotify

OPPDATERT: Andre medier har i dag meldt at blant iPhone-applikasjoner og musikk kjøpt fra iTunes Store vil bli dyrere. Det er uvisst om dette stemmer. I betingelsene til iTunes Store står det at moms allerede er inkludert, mens det på Apples nettsider står at "elektroniske nedlastninger og iTunes gavekort" ikke er momsbelagt.

Dette er formuleringen på kjøpsbetingelsene for iTunes Store, App Store og så videre:

"Din totalpris vil inkludere prisen for produktet pluss merverdiavgift (som gjeldende på nedlastingsdagen)."

Heller ikke Spotify er klare rundt momsdelen. Her står det også at Spotifys priser inkluderer norsk moms, men det står også at det finnes unntak.

Spotify Premium selges uansett i blant annet Narvesen-kiosker, og da må moms så vidt vi vet være inkludert i prisen - som altså også er 99 kroner i måneden.

Næringskjøp har allerede vært omfattet en slik momsordning som det nå legges opp til, det nye er altså at privatpersoner nå også må forholde seg til samme avgiften.

Ikke ditt ansvar

Det er viktig å merke seg at det ikke er du som privatperson som er ansvarlig for at din utenlands-netthandel blir momsbelagt. Det skal skje gjennom at utenlandske nettbutikker selv etableres innenfor det norske merverdiavgiftsområdet.

Hvordan staten vil håndheve denne ordningen i praksis er foreløpig ikke kjent. Vil det for eksempel innføres sanksjoner overfor utenlandske nettbutikker som ikke er registrert?

Finansdepartementet skriver i sin pressemelding at det på grunn av praktiske og tekniske utfordringer ikke blir aktuelt å innføre momsplikt for elektroniske tjenester fra utlandet før 1. juli 2011.

Forslaget forventes å gi en årlig inntekt til staten på 150 millioner kroner.