Molter - en del av folkemedisinen

Mange kommer helt i ekstase når myrene gulner av molter. I folkemedisinen har molter så langt man kjenner historien bakover vært brukt mot skjørbuk.

I år er vi ekstra heldige for det er et godt molteår over hele landet. Det var en god vår uten for mye kulde, molteblomstringen var derfor god og det er blitt rikelig med bær. Det kan gå flere år mellom hver gang det er et slikt godt molteår.

Mye C-vitaminer
I folkemedisinen har molter vært brukt mot skjørbuk; som vi i dag vet skyldes C-vitaminmangel. Molter inneholder hele 90 - 120 mg C-vitamin pr. 100 gram bær - altså tre-fire ganger så mye som appelsiner.

Nordmenn på tokt i vikingtiden og de store polarekspedisjonene hadde med seg molter for å beskytte mot skjørbuk. Tidligere var det vanskelig med tilførsel av C-vitamin om vinteren og det er nok dette som er hovedårsaken til at molter var så høyt verdsatt. På 1600-tallet var molter en viktig eksportartikkel fra Norge til bl. a. Danmark.

Molter inneholder mye benzosyre og er derfor nærmest selvkonserverende. Tidligere ble moltene brukt som de var eller rørt med og uten sukker eller honning. Det ble også kokt grøt, laget saft og vin. Jo mindre varmebehandlet bærene ble, jo bedre holdt C-vitaminene seg. I gamle dager var det vanlig å dekke krukkene med et lag med smør for å unngå at bærene skulle oksideres og ødelegges hvis det kom luft til.

I dag er det vanligst å fryse bærene eller lage syltetøy. I molte hadde man alltid en sikker C-vitamin kilde som beskyttet mot skjørbuk.

Holder deg ung!
I tillegg til benzosyren inneholder molter en rekke stoffer som gjør at de ikke gjærer eller mugner så lett. Bærene har god effekt ved mage-tarm-infeksjoner og ble i gamle dager også brukt mot infeksjoner i sår. Ny forsking har også vist at molter inneholder rikelig med planteantioksidanter som beskytter mot både kreft og hjertekarsykdommer, slike antioksidanter kan også være viktige for å redusere aldringsprosesser i kroppen.

 

Mozon.no, 23.08.2001