Møkka-vår

KOMMENTAR: Hundeeiere som ikke rydder opp etter kompisen sin burde bli grundig bøtelagt.

<b>VÅR TRA-LA-LA VÅR:</b> - Kom hit, tråkk på meg, tråkk på meg, roper rukene i kor der de ligger i godt selskap med likesinnede langs veien. Foto: Colourbox
VÅR TRA-LA-LA VÅR: - Kom hit, tråkk på meg, tråkk på meg, roper rukene i kor der de ligger i godt selskap med likesinnede langs veien. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjer hvert år. Når gradestokken begynner å peke oppover mot rødmerkingen, smeltevannet synger som Sølvguttene i vårkåte ører, og kjøttmeisen flytter inn i fuglekassene for å gjøre klart for familieforøkelsen:

Da åpenbarer dritten seg i all sin prakt.

Nei. Vi snakker ikke om sjokoladepapiret, ølboksene eller brusflaskene som stikker hodene frem, blasse og grå etter en lang vinter under snøen. Det er selvsagt ille nok, men på langt nær en like stor fryd for sansene som de virkelige godsakene:

Vi snakker om de deilige, appetittvekkende, velduftende etterlatenskapene etter menneskets beste venn, som nikker vennlig til forbipasserende i vårsola. "Kom hit, tråkk på meg, tråkk på meg", roper rukene i kor der de ligger i godt selskap med likesinnede langs veien.

Og hva er vel ikke bedre enn å gi de nyinnkjøpte vårskoene en ilddåp i form av et skikkelig magaplask i de stolte hunderukene?

Kjære hundeeiere: Hvorfor skal det egentlig være så vanskelig å plukke opp etterlatenskapene etter din beste venn?

Her må det hardere lut til...

I Canberra, Australia, har myndighetene nå bestemt seg for å gå hardt ut mot hundeeierne:

Her vil du nå få et 50 dollars forelegg (274 norske kroner) for å ikke plukke opp etterlatenskapene etter hunden, og i tillegg et separat 50-dollars forelegg for å ikke ha med deg nødvendig utstyr for å plukke opp etterlatenskapene.

Du kan altså bli bøtelagt dersom du er på tur med bikkja uten hundepose i lomma - selv om ikke hunden gjør fra seg.

Din mening

Hva synes du er passende straff for hundeeiere som ikke plukker opp etterlatenskapene etter hunden sin? (Avsluttet)
1.000 kroner i bot(27%) 336
500 kroner i bot(24%) 302
10.000 kroner i bot(24%) 291
5.000 kroner i bot(15%) 183
Syned ikke de fortjener straff, det er greit med hundeavføring på offentlige veier(7%) 91
Ingen mening(2%) 21
Vet ikke(1%) 12
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Canberras myndigheter får stående ovasjoner fra dette hold.

Men hvordan er det i Norge?

I Norge er spørsmål som dreier seg om orden og renhold på offentlig sted, regulert i kommunens lokale politivedtekter. Dette er en lokal forskrift som vedtas av kommunen og godkjennes av Politidirektoratet.

Vi har kontaktet politi og kommune i Norges hovedstad, og spurt hvilke reaksjoner en hundeeier som ikke tar opp ekskrementene etter hunden sin, kan vente seg. Men utrolig nok er det ingen, verken i kommunen eller politiet, som har greid å svare oss på.

På nettsidene til Oslo kommune står det dette om temaet:

"For at alle skal ha glede og nytte av parker, strender, skog og grøntområder i Oslo, er det viktig at alle rydder opp etter seg når man forlater området. Firbeinte bestevenner må ha litt hjelp, så husk alltid å ta med deg hundebæsjen også. Er nærmeste søppelkasse full, ta med deg søppel (og hundebæsj) til neste søppelkasse. "

Liknende oppfordringer til hundeeiere finner vi også i kommunale vedtekter andre steder i landet, som i politivedtektenes § 6 for Trondheim kommune:

"Eier eller den som har ansvaret for hund plikter straks å fjerne ekskrementer som hunden etterlater seg på offentlig sted."

Det er jo underlig at hundeeiere ikke plukker opp ekskrementene etter hundene sine. Jeg aner ikke grunnen til at det ikke gjøres - kanskje synes de selv det er ekkelt - men da må vel de også synes det er enda eklere når etterlatenskapene dukker opp som troll av eske når våren kommer.

Man skulle jo tro at alle var interessert i å holde det hyggelig rundt seg og i nabolaget - slik at det faktisk var hyggelig å gå tur der?


Den amerikanske journalisten og forfatteren Malcolm Gladwell skriver i sin bok the Tipping Point om hvordan uønsket adferd oppstår når man når et vippepunkt - i forhold til uønsket adferd og kriminalitet. Et av eksperimentene han trekker frem for å forklare uønsket adferd som forslumming, urinering mm, dreier seg om at mangel på orden er invitasjon til mer uorden (les om eksperimentet i boksen til høyre).

Ut i fra denne tanken, kan man anta at den enorme mengden etterlatenskaper etter hundene er et resultat av at noen allerede har lagt en kabel i grøfta - og da er terskelen for at andre legger flere, er liten. Det er altså den første synderen som bør tas.

Eller er det bare så enkelt at man skubber det under snøen, plystrer og ser en annen vei - og dermed er synden vekk for alltid?

Men den er ikke det!

Ikke bare er det forstyggende for omgivelsene, men hundeekskrementer kan også være direkte farlige. Det kan være bakterier og parasitter i avføringen til hundene, som mennesker kan bli veldig syke av. Ifølge denne artikkelen i Dagbladet kan parasitten Toxocara canis - som er veldig vanlig hos hunder - føre til hjerneskader, astma, flere immunreaksjoner, leverskader og nyreskader hos barn. I tillegg kan parasitten forårsake øyeskader.

Proffesoren som uttaler seg i Dagblad-artikkelen sier at det er hundeavføringen som har ligget en stund på bakken, som er den farligste.

Neida, man spiser jo ikke møkka rett fra bakken, men man kan være uheldig å få det på klær og votter uten å vite om det selv - og da kan veien være kort til leppene.

Det kan da virkelig ikke være så vanskelig å plukke opp etter sin beste venn?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!