Moderne mødre sover mindre

Dagens småbarnsmødre får mindre søvn enn før. Det får konsekvenser for jobb, familie, forhold og sex-livet.

Moderne mødre sover 30 prosent mindre enn forrige generasjon. Omsorgen for barna har bidratt til at mødrene får stadig mindre søvn i løpet av døgnet.

Nybakte mødre sover gjennomsnittlig bare tre og en halv time hver natt, viser en amerikansk undersøkelse

Snille mødre
Undersøkelsen omfatter 2000 småbarnsmødre og 2000 kvinner i alderen 55 til 65 år. Foreldregenerasjonen oppgir gjennomgående at både de og barna sov lenger og oftere i egen seng enn dagens barn og mødre.

En av årsakene til søvnmangelen er at barna bruker mer tid på å sovne og oftere blir tatt opp og trøstet eller matet av foreldrene i løpet av natten. Forrige generasjons mødre foretrakk heller å la barna sovne i sin egen barneseng uten noe særlig dulling og leggekos.

Jobber for tidlig
Magasinet Mother and Baby som står bak undersøkelsen mener at dagens karrierekrav også gjør at kvinnene må for tidlig tilbake til jobben. Det betyr at de sjelden får anledning til å ta igjen den tapte nattesøvnen på dagtid.

Fire av fem amerikanske småbarnsmødre mente også at de returnerte for raskt til jobben og at det går ut over kvaliteten på arbeidet deres.

- Søvnmangel er et enormt problem for dagens foreldre. De lever under et voldsomt press om å være perfekte - og en baby som sover godt er sett på som et tegn på vellykkede foreldre. Til tross for at barna både trenger mat om natten og bruker flere måneder på å venne seg til gode søvnvaner, sier redaktør Elena Dalrymple i magasinet Mother and Baby.

Mindre sex
Det er ingen overraskelse at nybakte foreldre ofte kan ha litt trøbbel med å få sexlivet tilbake på skinner. Men mangelen på søvn gjør det heller ikke lettere, i følge den ferske undersøkelsen.

To av tre moderne mødre mente at mangelen på søvn gjorde dem mer irriterte, både til vanlig og i forholdet til partneren. Like mange mente at sexlivet hadde gått fløyten på grunn av søvnmangel og at de ville prioritere mer søvn fremfor sex.

 

Mozon.no, 03.06.2005