Slik unngår du å bli svindlet på Finn.no

- Mobiltelefoner vil jeg kalle et risikoprodukt

Disse annonsene, betalingsmåtene og brukerne skal du passe deg for på Finn.no.

KAN VÆRE FARLIG: Å forhåndsbetale for noe på Finn.no gjennom Vipps eller nettbank, kan være risikabelt. Spesielt om du handler populære varer som mobiler. Ikke forhåndsbetal mer enn du har råd til å tape, og følg våre tips for å unngå svindlerne. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KAN VÆRE FARLIG: Å forhåndsbetale for noe på Finn.no gjennom Vipps eller nettbank, kan være risikabelt. Spesielt om du handler populære varer som mobiler. Ikke forhåndsbetal mer enn du har råd til å tape, og følg våre tips for å unngå svindlerne. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside har fortalt hvordan 16 nordmenn hittil i år har blitt svindlet for over 46.000 kroner gjennom Finn.no.

Alle forhåndsbetalte for varer de aldri mottok, og gjør sitt beste for å få pengene tilbake. Noe som ikke alltid er enkelt, da Finn.no ikke tar ansvaret om ikke du har brukt deres egen betalingsløsning.

- De aller fleste handlene går for seg som de skal, heldigvis. Det er en kombinasjon av at vi er greie her oppe i nord, og systemer hos oss som tar hånd om dette, forteller Finn.nos sikkerhetssjef Geir Petter Gjefsen, til Dinside.

- Men det skjer også noen uønskede hendelser.

Mange av disse svindlene kunne trolig vært unngått med noen enkle forholdsregler. Her har du en tryggere Finn-handel på 1, 2, 3.

#1: Ikke forhåndsbetal

Dette sier seg selv; måten å unngå å forhåndsbetale for noe du aldri mottar, er å unngå å forhåndsbetale.

- At varen sendes i posten, og du får et sporingsnummer, er heller ikke helt trygt, da vi har sett eksempler på at varen er sendt et annet sted eller at pakken ikke inneholder varen, forteller direktør Aslaug Skrede Gauslaa i FKU sitt sekretariat til Dinside.

BETALING DER OG DA: Det beste er å avtale et møte med Finn-selgeren, og betale der og da, etter at du har sett at du får det du skal. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BETALING DER OG DA: Det beste er å avtale et møte med Finn-selgeren, og betale der og da, etter at du har sett at du får det du skal. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Den eneste måten å vite at du får det du skal, er derfor å ha det i hendene. Det tryggeste er derfor å møte selgeren, sjekke varen og betale der og da.

Er ikke dette praktisk mulig, kan du finne en trygg måte å forhåndsbetale på. Finn.no har en tjeneste kalt Betalingsgaranti, hvor pengene settes inn på en depositumskonto som kan fryses om det oppstår konflikt.

For å få pengene ut igjen, kan du være avhengig av en uttalelse fra politiet eller FKU. Men en ren svindler vil trolig nekte å gjøre betalingen gjennom løsningen, så den kan også virke preventivt.

Samtidig: Det er selvfølgelig ingen skam i å forhåndsbetale om summen ikke er større enn det du har råd til å tape. Som med gambling.

#2: Sjekk annonsen

Høres noe for godt ut til å være sant, er det gjerne det, også på Finn. Så sjekk at bildene du ser faktisk er av varen du kjøper, at det som hevdes i annonsen stemmer og at beskrivelsen er skrevet på en troverdig måte.

PASS PÅ: Skal du handle et populært produkt, for eksempel en mobil som iPhone, er det større sjanse for å få trøbbel på Finn. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PASS PÅ: Skal du handle et populært produkt, for eksempel en mobil som iPhone, er det større sjanse for å få trøbbel på Finn. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Dessuten er svindel mer utbredt blant enkelte produkttyper. For eksempel dreide 6 av de 16 svindelsakene vi har omtalt seg om mobiltelefoner – 4 av dem om iPhone.

- Mobiltelefoner vil jeg kalle et risikoprodukt, så der har vi ganske strenge kontroller. Det er mange risikofaktorer ved dem; de er dyre, populære og lett omsettelige, forklarer Gjefsen i Finn.no.

Med andre ord: Jo mer populært produkt du er ute etter, jo større er faren for å havne i trøbbel.

#3: Sjekk selgeren

Finn.no har en BankID-verifisering av brukere. Har selgeren en blå hake ved navnet, betyr det at de har verifisert seg, og at Finn vet nøyaktig hvem de er. Sjansen for at disse brukerne er svindlere, er derfor lavere. Og går det galt, står du sterkere.

Det kan også være lurt å sjekke hvor lenge selgeren har vært på Finn. Om noen nettopp har registrert seg, kan det styrke en eventuell mistanke om ugler i mosen.

SJEKK SELGEREN: På Finn-annonsene kan du se om selgeren er verifisert, og hvor lenge han har vært der. Dette er ingen garanti, men kan styrke en eventuell mistanke om svindel. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SJEKK SELGEREN: På Finn-annonsene kan du se om selgeren er verifisert, og hvor lenge han har vært der. Dette er ingen garanti, men kan styrke en eventuell mistanke om svindel. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Det er ikke dermed sagt at alle som verifiserer seg, eller har vært lenge på Finn, ikke vil svindle deg. Det ser vi også, dessverre, påpeker Gjefsen.

Men ser du på en annonse fra en helt fersk selger uten hverken fullt navn eller blå hake, bør du altså være ekstra på vakt.

Finn.no har også en vurderingsordning, hvor kjøper og selger kan gi hverandre stjerner etter en handel. Men Gjefsen er åpen om at denne ikke er god nok, og jobber med en bedre løsning.

- For sånn den fungerer i dag er litt bakvendt; det er selgeren som kan initiere tilbakemeldingen, forteller han.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!