Det er deilig å feriere med mobiltelefonen, men regningen kan svi mer enn solen i syden... Foto: karoline
Det er deilig å feriere med mobiltelefonen, men regningen kan svi mer enn solen i syden... Foto: karolineVis mer

Mobiltelefon i utlandet: Deilig men dyrt!

Det er utrolig lettvint å ta med sin egen lille mobile telefon på reiser til fjerne himmelstrøk. Men husk at det kan koste deg en formue å bruke den.

Med den mobile revolusjonen har vår holdning til telefonbruk endret seg. Mens vi tidligere vegret oss for å ringe hjem fra overprisede hotelltelefoner og myntslukende telefonkiosker, kan vi nå være i tilnærmet kontinuerlig kontakt med hjemmefronten selv når vi er ute på reise.

Men det kan fort bli en kostbar fornøyelse å bruke telefonen utenfor landets grenser. Både samtaler inn og ut fra det lille vidunderet blir priset langt over det du er vant til hjemme i Norge.

Telefoner fra hjemlandet

Dersom du svarer på oppringninger fra hjemlandet må ikke bare den som ringer deg betale. Dersom en telefonkunde ringer et norsk mobiltelefonnummer skal han ikke betale mer enn prisen på samtalen i Norge, selv om den telefonen man ringer til tilfeldigvis oppholder seg i et annet land. Som mobiltelefonabonnent må du altså betale den overskytende prisen på samtaler du mottar i utlandet.

Er du kunde hos Netcom betaler du for eksempel 1,89 kroner per minutt på dagtid og 1,84 per minutt på kveldstid dersom du svarer på samtaler fra Norge når du er i Sverige eller Danmark. I land som Spania, Tyskland, Frankrike og USA må du ut med 2,99 per minutt. Mottar du en samtale fra Norge når du oppholder deg i Hellas betaler du hele 4,25 hvert minutt samtalen varer.

Telenors kunder betaler noe mindre for å svare på telefon hjemmefra når de reiser i disse landene. For Sverige og Danmark er minuttprisen 98 øre. I Spania, Tyskland, Frankrike og USA må du betale 2 kroner per minutt. I Hellas koster samtalen 3 kroner for hvert minutt.

Mobile ferievenner koster

Ringer du andre norske mobiltelefoner som oppholder seg under samme fjerne himmelstrøk som deg og din mobil, kobles samtalen via Norge. For dette må begge abonnenter betale ekstra. Du betaler det som tilsvarer samtale til Norge fra utlandet mens den du ringer til betaler det som overstiger det du måtte betalt dersom du hadde ringt fra Norge.

Oppkobling

Mens du her hjemme er vant til å betale for det du ringer, forandrer tingenes tilstand seg når du tar med deg telefonen ut av landet. Først og fremst bør du vite at din mobilleverandør ikke har eget dekningsområde i utlandet. Både Telenor og Netcom har imidlertid samarbeidsavtaler med andre mobilleverandører i de fleste land som har nettverk for mobiltelefon. I noen land samarbeider de med flere forskjellige. (Se tabellene under.) Når du ringer med mobiltelefonen i utlandet kobles du derfor opp til et annet nettverk.

Telefonen din søker automatisk opp det nettverket med best dekning der du er. Du kan derfor risikere å bli koblet til et dyrt nettverk uten at du er klar over det. En del leverandører i utlandet krever betaling for oppkoblingen i tillegg til tellerskritt. På vanlige reisemål for nordmenn betaler du fra 25 øre (Sonofon/Netcom i Danmark) til 3,70 (Airtel/Netcom i Spania). Men reiser du lenger avsted kan oppkoblingskostnaden bli svært høy. For eksempel kan en telefonoppringing med Netcom fra Filipinene koste deg 28 kroner i oppkoblingspris da det første minuttet er priset så høyt.

Viderekobling

Mange finner det tryggest å viderekoble telefonen når de er bortreist. Du kan også viderekoble din vanlige telefon til mobiltelefonen din. Imidlertid må du være klar over at de som ringer deg kun betaler den kostnaden som er knyttet til det nummeret de ringer. Prisen for viderekobling til din mobiltelefon i utlandet må du betale selv.

Viderekobler du mobiltelefonen din til en annen telefon eller til personsvartjenester risikerer du å bli belastet både for koblingen til din mobiltelefon i utlandet og koblingen tilbake til det nummeret du har viderekoblet til. (Abonnerer du på Netcoms personsvartjenester unngår du denne dobbeltkostnaden ved å viderekoble telefonen direkte til svartjenesten ved å taste 21. Da betaler du kun for kostnaden ved å ringe opp personsvartjenesten for å få oversikt over hvem som har ringt deg. Det samme gjelder Telenors mobilsvar uansett hvordan du viderekobler.)

Mindre deilig i Danmark

Fra 1. juli i år er det forbudt å bruke mobiltelefon uten handsfree i bil i Danmark. Dette gjelder selvfølgelig deg som er turist også. Blir du tatt, risikerer du å bli bøtelagt.

For detaljerte prisoversikter for noen utvalgte land kan du se på vår tabell. Bruk vår mobiltelefonkalkulator og våre mobiltelefonprislister for å sammenligne dette med prisen på å bruke mobiltelefonen i Norge