Mobilplagene vi hater

Din beste venn kan irritere vettet av de rundt deg. Her er verstinglisten.

Høylytt prat i mobiltelefon på offentlig sted er det vi nordmenn misliker mest. Foto: iStock
Høylytt prat i mobiltelefon på offentlig sted er det vi nordmenn misliker mest. Foto: iStock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenker du av og til på at din egen mobilbruk kan forstyrre andre, eller gir du rett og slett blaffen i hva andre synes?

– Det er dessverre nok av eksempler på at bruk av mobiltelefon oppleves som sjenerende, ubehagelig eller uønsket, sier Erik Andersen, informasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen. Likevel er det enkelte ting som irriterer oss mer enn andre, og det er det jo greit å være klar over.

- Netcom har derfor bestilt en undersøkelse om nordmenns mobil-uvaner, fortsetter Andersen; og resultatene er altså basert på opplysninger fra 1001 norske privatpersoner og 500 bedrifter.

Her er topp-seks på irritasjonslisten:

 • 1. Høylytt prat på buss, tog, trikk og t-bane (72 prosent)
 • 2. Snikfotografering (66 prosent)
 • 3. Kjøre bil og snakke eller tekste i mobil (66 prosent)
 • 4. Teksting under kafébesøk (40 prosent)
 • 5. Svare i telefonen under kafébesøk (30 prosent)
 • 6. Foreldre som snakker i telefonen mens de er ute med barna (20 prosent)
 • Mobilsynderne delt inn i grupper

  - Basert på irritasjonslisten har vi i Elektronikkbransjen delt inn mobilsynderne i ulike grupper. Akkurat denne inndelingen er nok ikke så vitenskapelig, men vi tror og håper at mange vil kjenne seg eller andre igjen - og ta det med et smil, sier Andersen til DinSide.

  Hvilken mobilgruppe tilhører du? (Avsluttet)
  Ingen av dem, heldigvis(55%) 536
  Lovbryteren(27%) 265
  Cyborgen(5%) 48
  Tenåringen(4%) 39
  Bråkmakeren(3%) 31
  Møteplageren(3%) 29
  Tullingen(2%) 22
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


 • Bråkmakeren: Snakker alt for høyt i telefonen på bussen, har tastelyden på maks og spiller gjerne musikk over mobilens høyttaler i nærheten av andre.
 • Tenåringen: Synes det er artig å teste nye ringetoner i offentlighet. Vil også spille musikk så høyt som mulig gjennom billige ørepropper eller hodetelefoner som lekker lyd til omgivelsene.
 • Cyborgen: Har alltid håndfri hengende i øret, tar alltid telefonen uansett hva han ellers måtte holde på med. Kan finne på å svare på tekstmeldinger samtidig som du forteller en morsom historie.
 • Møteplageren: Setter mobilen i stillemodus, legger den på bordet og lar den vibrere i vei for hver innkomne tekstmelding og samtale. Må svare på alle e-poster og meldinger under møtet.
 • Tullingen:Tar telefonen og prater i vei, uansett om det er bryllup, teaterforestilling, konsert, foredrag eller begravelse. Vil alltid svare på tekstmeldinger i kinosalen. Forsøker å snakke i mobilen og bestille på kafé samtidig. Tekster mens han kjører bil.
 • Lovbryteren: Er bilfører og bruker mobiltelefonen til samtaler eller tekstmeldinger uten å ha håndfriutstyr.
 • Irriterende, men også farlig

  I følge en undersøkelse gjort av InFact for Chess, innrømmer hele 58 prosent av norske bilførere at de snakker i telefonen eller sender SMS mens de kjører. Folk i aldersgruppen fra 25 til 39 år er de desidert mest uansvarlige trafikkantene. Her sier nesten åtte av ti at de ringer eller sender SMS mens de kjører. Kun 24 prosent forteller at dette ikke forekommer hos dem.

  – Dette er ikke bra nok, sier Erik Andersen. Vi kan ikke ofte nok minne om at slik bruk er forbudt. For en bilfører er det kun tillatt å bruke mobiltelefon når samtalen kan foregå trådløst eller med bruk av håndfrisett. Dessuten skal mobiltelefonen være festet til en bilholder. Vent med å lese eller sende tekstmeldinger til bilen er trygt parkert, avslutter Andersen.

  Kilde: Elektronikkbransjen