Mobilkunde brukte 15.000 kroner på FarmVille-spill

Slik sperrer du mobilabonnementet ditt for dyre betalingstjenester.

<B>KOSTBART: </B>Spill som FarmVille er i utgangspunktet gratis, men frister deg med varer inne i spillet som koster ekte penger. Summene kan bli store. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KOSTBART: Spill som FarmVille er i utgangspunktet gratis, men frister deg med varer inne i spillet som koster ekte penger. Summene kan bli store. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Engelske begreper som «freemium», «microtransactions» og «in-app purchases» har blitt melkekuer i teknologibransjen.

Kort fortalt er trikset å få deg til å bruke en tjeneste som i utgangspunktet er gratis, men som snart frister deg til å bruke penger på ekstra, virtuelle goder. Goder som betales enkelt og raskt, for eksempel via telefonregningen.

Facebook-spillet FarmVille er et av de mest kjente eksemplene. Det er i utgangspunktet gratis å spille, men for å få fart på gårdsdriften er du avhengig av å gjøre virtuelle kjøp med en virtuell valuta. En valuta du først må kjøpe for ekte penger.

Dette kan fort bli dyrt, men er enkelt å unngå.

Slik slapp en 81 år gammel mann å betale for rådyr SMS-konkurranse

Dyr FarmVille-spilling

En norsk kvinne kom nylig til Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon med en klage. Hun mente telefonen hadde blitt hacket, da telefonregningene hennes det siste halvåret hadde vært unaturlig store.

Utgiftspostene kom fra selskapet Zong, som tar seg av betalingen i FarmVille. Totalt 15.248 kroner det siste halvåret gikk til selskapet. Og joda; hun innrømmet å ha kjøpt ett og annet i FarmVille gjennom telefonregningen. Men ikke for mye penger.

650 KRONER: FarmVille anbefaler å kjøpe 420 spillpenger for 650 kroner. Det skal gi «best value». Og du tipses om at betalingen enkelt kan gjøres via mobilregningen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
650 KRONER: FarmVille anbefaler å kjøpe 420 spillpenger for 650 kroner. Det skal gi «best value». Og du tipses om at betalingen enkelt kan gjøres via mobilregningen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Men hverken operatøren, Zong eller Brukerklagenemnda tror på historien hennes, og de 15.000 kronene må hun se langt etter.

Også i mobilapper kan mange, små kjøp gi store regninger - sønnen brukte 10.000 kroner på krimspill

Klag fort

Kvinnen klagde først et halvt år etter at regningene begynte å komme. Dét er en dårlig idé.

Operatøren i vårt eksempel uttaler i vedtaket at de kunne avskrevet hele klagen hennes bare på grunnlag av dette. Vilkårene i abonnementet sier nemlig at man skal klage så raskt som mulig, og slike vilkår har trolig samtlige operatører i Norge.

Følg derfor nøye med på telefonregningene dine. De fleste har muligheten til å sjekke forbruket sitt i detalj på nett, og raskt oppdage eventuelle feil. Klag i så fall så raskt som mulig.

Sjekk, vurdér, svar

Betalingen av FarmVille via telefonregningen skal følge norsk regler, og disse sier at kunden må motta en bekreftelsesmelding i forkant. En slik melding skal fortelle deg hva du takker ja til og hva dette koster.

Har du brukt penger på virtuelle goder i spill?

(Avsluttet)
Nei(59%) 3416
Ja, litt(34%) 1973
Ja, mye(7%) 415
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Da kvinnen svarte bekreftende på disse meldingene, ble hun også ansvarlig for utgiftene dette førte til.

Les derfor nøye slike meldinger før du svarer på dem, og sjekk gjerne nettsidene til selskapene for mer utfyllende vilkår. Ofte innebærer SMS-tjenester et abonnement som fornyer seg selv, men dette skal ikke være tilfelle med FarmVille.

Hvordan kan 1881 svare på hvem folk er? «Stalker» for deg

Sperr SMS-tjenester

Det sikreste er å stenge hele abonnementet ditt for kostbare mobiltjenester. Dette er spesielt kjekt om du har barn som ikke bør ha tilgang til slikt.

Ønsker du å fortsatt ha muligheten til å for eksempel kjøpe =Oslo gjennom mobilen, kan du eventuelt sette en viss beløpsgrense for SMS-tjenester.

Alle operatører har sine egne tjenester for å sperre SMS-tjenester. Noen lar deg sette opp sperrene gjennom nettsidene, ved å sende SMS-kodeord eller gjennom en prat med kundeservice. Sjekk din egen operatør for fremgangsmåte.

Også mobilspill bruker forretningsmodellen. Da gjelder det å holde orden på innstillingene inne i app-butikkene.