Mobilen som personlig trener

Den tar pulsen din, sjekker kroppsfettet og timer joggeturene. Din nye personlige trener kan være en mobiltelefon. Norske trenere er skeptiske.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vidundertelefonen kan også bedømme stressnivåer, sprite deg opp med en oppmuntrende beskjed eller sjekke om du har dårlig ånde, skriver nettstedet Live Science.

Eller sjekk ånden din helt gratis her

Den nye protoypen av ”Wellness mobile phone” er utviklet av det japanske mobilselskapet NTT DoCoMO Inc og Mitsubishi Electric Corp. Målgruppen er mobilbrukere som lever et hektisk liv og som ønsker å holde styr på helsen sin på enkelt vis, ifølge en talsmann.

Personlig trener døgnet rundt
Telefonen, som nylig ble presentert på et elektronikkshow i Japan, har en innebygd sensor som sporer kroppsbevegelse og regner ut hvor mange kalorier du forbrenner. Sensoren kan se om du går, løper, går i trapper eller hviler og beregner kaloriforbruket basert på dette.

- Den er med deg hvor enn du går, som en personlig trener, sier talsmannen Noriaki Tobita.

Telefonen holder også styr på joggerunden din, og kan både føre oversikt over og sette nye mål for tid, distanse og kaloriforbruk samtidig som du hører på musikk via hodetelefoner.

Og holder du telefonen ut med strak arm, fungerer den som en kroppsfettmåler, mens en sensor på toppen av telefonen kan ta pulsen fra fingerspissen din.

Eller hva med en mobil som ringer ved eggløsning?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Skeptisk til telefonen
Yngvar Andersen, personlig trener ved Mykjemeir i Oslo er imidlertid skeptisk til å bruke mobiltelefonen som en personlig trener. Mobilen henter ikke fram ekte motivasjon, mener han.

- Jeg tror ikke man kan erstatte en personlig trener med mobilen. Det nytter ikke å bruke all verdens duppeditter, for du må gå inn i deg selv, og ikke ut av deg selv, sier han til DinSide Helse.

Han får støtte av Halvor Lauvstad, som er ansvarlig for individuell trening i S.A.T.S Norge.

- Mobilen har mange funksjoner, så den gir mye informasjon til eieren. Jeg tror likevel ikke en telefon kan erstatte en personlig trener. Selv om man får mye faktisk informasjon fra telefonen, trenger sannsynligvis eieren hjelp til å omsette dette i praksis, det vil si ”hvordan skal jeg bruke denne informasjonen til å endre min livsførsel enten det gjelder trening eller generelt”, sier han.

Men Lauvstad legger til at fra en personlig trener sitt ståsted, kan det hende at informasjonen fra mobilen gjør at vedkommende lærer enda mer om sin kunde.

Les også: Mobilen blir slankepoliti

Stressalarm
Telefonen stiller også spørsmål for å måle stressnivåer. Da den travle talsmannen svarte ”ja” på en rekke spørsmål som ”føler du deg sliten” og ”legger du deg etter midnatt” lyste en beskjed på displayet som fortalte Tobita at han var under høyt stress.

DoCoMo har verken kommet med pris eller lanseringsdato for telefonen, men dersom du har store ønsker om å få tak i en ”Wellness mobile phone” må du nok belage deg på en tur til Japan. For telefonen vil ikke bli solgt i utlandet.

Nokia er imidlertid allerede ute med en telefon som minner litt om den japanske.

- Nokia 5500 Sport er allerede i salg i Norge. Den er en utmerket telefon for sporty personer. Med den kan du planlegge ditt eget treningsprogram, holde oversikt over kalorier og hvor langt du har løpt, syklet og så videre. Telefonen inneholder også en skritteller, sier informasjonssjef Anna Svensson i Nokia Skandinavia.

Men pass opp, noen mener sædkvaliteten blir dårligere av mobilen

Les DinSide på mobilen!