Mobilen skal vare i fem år - kanskje?

Oslo Tingretts rykende ferske avgjørelse er bare en foreløpig seier for forbrukerne.

NTB melder i dag at Oslo tingrett har truffet sin avgjørelse i konflikten mellom forbrukere og mobilprodusentene. Reklamasjonsfristen for mobiltelefoner skal vare i fem år, lyder beslutningen.

Tre år gammel NOKIA

I sommer ble Nokia stevnet for brudd på forbrukerkjøpsloven av selskapet HELP Forsikring (daværende Forbrukerforsikring). En av selskapets kunder hadde en tre år gammel telefon der tastaturet hadde sluttet å virke. Les mer her om bakgrunnen for saken.

Diskusjonen om hvor lenge en mobiltelefon skal vare, har pågått i flere år. Nokia og andre selskaper har nektet å la kundene reklamere i inntil fem år, noe HELP Forsikring mener er i strid med den norske forbrukerkjøpsloven.

Foreløpig seier

- Nokia-saken er en viktig prinsippsak som vi håper skal lære mobilprodusentene at de ikke kan herse med norske forbrukere, uttalte administrerende direktør i Forbrukerforsikring, Johan Dolven i sommer, og mente dommen ville få store konsekvenser for landets 3,4 millioner mobilbrukere og hele mobilbransjen.

- Vi vil om nødvendig forfølge denne saken helt til Høyesterett, sa Dolven videre.

Forbrukerforsikring er imidlertid neppe den eneste aktøren som er villige til å gå til topps i rettsystemet i saken.

Den neste rettsinstansen er lagmannsretten og deretter Høyesterett, og i lys av de store økonomiske interessene i saken, er det neppe noen grunn til å tro at kampen er noe som helst annet enn foreløpig avgjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Føljetong

I flere år har mobiltelefoner vært på klagetoppen her i landet. Bare i første halvår i år fikk Forbrukerrådet 2.500 henvendelser om mobiltelefoner.

I fjor noterte vi en foreløpig seier i drakampen om levetid til Forbrukertvistutvalget, som slo fast to viktige poeng i en avgjørelse:

  • Du kan klage på utenlandske mobilprodusenter i Norge, etter de norske reglene,
  • og ikke minst:

  • Tidligere praksis om at det er fem års reklamasjonstid på mobiltelefoner ble fulgt nok en gang.
Avgjørelsen var viktig fordi de norske importørene og deres forhandlernett lenge har stått knallhardt på at reklamasjonstiden kun har vært to år.

Et meget viktig poeng her er at Nokia har valgt å ikke bringe denne prinsipielle avgjørelsen videre til Tingretten, ankefristen har altså gått ut, noe som betyr at avgjørelsen nå er rettskraftig, skrev vi i 2005.

Dette var åpenbart ikke enden på visa. Nå foreligger Tingrettens avgjørelse, men det er fortsatt to rettsinstanser igjen og muligens flere år før vi endelig kan slå fast hva som er rimelig levetid for en mobiltelefon.