BETAL MED MOBILEN: Det funker stort sett, men koster litt over 3 kroner mer. Foto: Berit B. Njarga
BETAL MED MOBILEN: Det funker stort sett, men koster litt over 3 kroner mer. Foto: Berit B. NjargaVis mer

Mobilen funker som betalingsmiddel - stort sett

Men det er dyrere enn å betale med kontanter.

Stadig færre av oss går rundt med kontanter i lommeboka, og DinSide har tidligere skrevet om hvordan mobilen vil bli den nye lommeboken.

Vi har testet ut kioskautomatene fra Selecta for å se om mobilen faktisk fungerer som betalingsmiddel for å kjøpe snop.

Funker stort sett

Totalt er det siden i vår plassert ut rundt 75 vareautomater i Oslo-området, hvorav cirka 40 med mulighet for betaling via sms, ifølge Claus Magelssen, daglig leder i Selecta.

Han legger til at alle de 75 vareautomatene etterhvert vil få SMS-betalingsmulighet.

DinSide har testet ut en av automatene som står på perrongene på Oslo S.

Når man ønsker å betale med mobil, sender man en sms med automatens navn og beløpet man skal bruke. Dette beløpet overføres så til automaten, og man kan velge vare.

I tre av fire test-tilfeller gikk dette knirkefritt. Den fjerde gangen derimot, ble beløpet aldri overført til automaten, og vi fikk beskjed om at noe var galt.

Noen minutter senere dukket det opp en ny sms med informasjon om at vi hadde pengene til gode til bruk en annen gang. Dette viste seg å være korrekt; dagen etter vi fikk brukt tilgodebeløpet til å handle med, og denne gange virket alt som det skulle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Betalingsløsningen fungerer stort sett bra, men det er selvsagt noen utfordringer, for eksempel er ikke mobilnettet alltid stabilt nok, sier Magelssen.

Les også: Dette bruker stadig flere av oss mobilen til

3 kroner dyrere

En annnen ting det er greit å være klar over ved bruk av disse automatene, er at det blir lagt til en kostnad på 3 kroner når man betaler med mobilen, i tillegg til kostnaden for å sende én sms.

For en vare som i utgangspunktet koster 20 kroner, betalte vi da 23,39 kroner (med prisene fra vårt mobilselskap).

Dette betyr at varen blir 17 prosent dyrere ved betaling med mobilen.

- Dette legges til av mobiloperatøren for å gjøre "jobben", sier Magelssen.

Bruker man mobilen ofte på disse automatene, blir det fort snakk om mye ekstra penger kun for å betale transaksjonen.

I de nye togsettene fra NSB som kommer rundt årsskiftet vil det også være automater fra samme leverandør, men foreløpig uten mulighet for å betale med sms.

Les også: Nå kan du overføre penger med mobilen

Konklusjon:

DinSide opplevde automaten som et greit alternativ når man ikke har kontanter på seg, men ser at det fort kan bli dyrt hvis man bruker en slik betalingsmåte ofte.

Dessuten kan det være problematisk at beløpet overføres til automaten når det er trøbbel med nettet og lignende, og man får et tilgodebeløp. De som ikke bor i Oslo-området og skulle kjøpe seg noe før de reiste derfra, vil sjelden få brukt opp dette beløpet.