Mobile banktjenester klare

To norske banker har til nå meldt fra at de starter opp med WAP-tjenester, det vil si at du kan utføre vanlige banktjenester via mobiltelefonen.

Det heteste nye innen mobiltelefoni i disse dager er WAP. Hva WAP egentlig er kan du lese mer om i denne 5429 TARGET="_top">artikkelen. Kort fortalt er det en standard for hvordan man kan bruke mobiltelefonen til å surfe på Internett.

Nettjenester tilpasset mobil

Markedsdirektør Harald Lynum i Fokus Bank med den nye WAP-telefonen som gjør banktjenester tilgjengelig for bankens kunder. Vis mer

Nå melder altså både Fokus Bank og DnB at de er klare med banktjenester via mobiltelefonen. Fokus kom med meldingen i forrige uke, og skal allerede være klar. DnB avslørte sine planer onsdag denne uken, og skal være i gang fra 1. november.

Du skal kunne betale regninger, det skal bli mulig for deg å sjekke saldo og få oversikt over kontoene dine, og du skal kunne overføre penger direkte: Alt dette kun ved hjelp av mobiltelefonen. Etterhvert vil også tjenester som aksjehandel, valutainformasjon og andre banktjenester som nå etterhvert begynner å bli tilgjengelig på Internett kunne benyttes med WAP.

- Vi har lagt ut noen få, utvalgte tjenester i første versjon, men regner med å utvide tjenestespekteret etter hvert som WAP-telefonene blir allemannseie, sier markedsdirektør Harald Lynum i Fokus Bank.

Fokus Bank gjør et poeng ut av at du for eksempel kan søke ekstrakreditt når du er på handletur. Da kan du beregne direkte på mobiltelefonen hvilken effektiv rente du må betale, og hva du må betale tilbake i renter og avdrag hver måned.

Også DnB har begrensede tjenester i første versjon, men regner med å utvide spekteret etterhvert.

Nytteverdi

At du kan betale regninger over mobiltelefonen er unektelig en nyhet. I motsetning til hva som er tilfellet ved telebank, kan du nemlig se hvilke transaksjoner du utfører og hvilke tall du taster inn på displayet. Men nytteverdien kan antakelig diskuteres likevel. Grensesnittet på et knøttlite mobiltelefondisplay er neppe like brukervennlig som det du får på syttentommeren du har stående på hjemmekontoret. Selv om prisen på selve tjenesten er den samme som i nettbanken, blir det på grunn av høyrere tellerskritt garantert dyrere å bruke WAP-bank enn å holde seg til vanlig nettbank eller telebank. Men med andre tjenester som kommer, som valutainformasjon, pengeoverføring og aksjehandel, vil WAP ha mer for seg.

Tenk deg at du står i butikken og har funnet akkurat den jakken eller den sofaen du bare må ha. Da er det store spørsmålet: Har du nok penger? Tenk å slippe pinlige øyeblikk der betalingsterminalen blinker "konto uten dekning" eller "avvist" mot deg! Du tar i stedet en enkel sjekk via din nye WAP-telefon. Er det ikke nok penger på kontoen, kan du fikse det der og da, for eksempel ved å overføre penger fra sparekontoen til betalingskontoen.

Og tenk når du sitter på toget og bare får en forutanelse om at de aksjene du kjøpe nå. Lett og greit skal du kunne ordne det med noen tastetrykk på mobiltelefonen, helt uten å avsløre handelen med ett ord overfor medpassasjerene.

Nye mobiltelefoner

Disse nye tjenestene blir kun tilgjengelig for deg som skaffer deg en mobiltelefon med WAP. De første er ventet på markedet i løpet av oktober. Det er Nokia og Ericsson som ligger i front her, med Nokia et hestehode foran.

Bransjen regner med at bruken av WAP vil ta av. Allerede i løpet av ett års tid regner for eksempel NetCom med at alle mobiltelefoner som selges vil være WAP-telefoner.