- Mobil kan være farlig for barn

Foreldre bør passe på at barn bare bruker mobiltelefon når det er nødvendig, på grunn av den potensielle helserisikoen, advarer eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de siste publiserte studiene fra det britiske strålevernet NRPB (National Radiological Protection Board) ligger det en formaning til mobilbrukere. Selv om det ikke foreligger konkrete bevis på at mobilbruk er farlig, ønsker de likevel å oppfordre til forsiktighet.

For fem år siden oppfordret styreformann Sir William Stewart i det britiske strålevernet barn til kun å bruke mobiltelefon i nødsituasjoner. Nå er han redd for at rådene vil bli ignorert.

En av fire barn mellom 7-10 år har mobiltelefon. Dette er en dobbling siden 2001, viser ny statistikk.

- Selv om nesten alle har mobiltelefon, betyr ikke det nødvendigvis at de er uten en potensiell helserisiko, sier Stewart i en pressemelding.

Rapporten til Stewart, som vil bli publisert på torsdag, advarer om at dersom mobilbruk er skadelig, vil barn og unge være i den største faresonen.

- Den store forekomsten av mobilbruk er et ganske nylig fenomen, og det er mulig at skadelige helseeffekter først kan dukke opp etter år med langvarig bruk. Bevismengden som skal til for å kunne gi en solid bedømmelse av dette er ennå ikke sammlet inn.

- Det vi foreløpig kan si er at det ennå ikke foreligger konkrete bevis på at mobilbruk er skadelig, men på grunn av den nåværende usikkerheten anbefaller vi en forsiktig bruk av mobiltelefoni. Denne tilnærmingen burde også bli adoptert av alle de involverte på denne arenaen - inkludert staten, mobiltelefonindustrien, og alle de som kjøper en mobiltelefon til seg selv eller sine barn, sier Stewart.

Mozon.no, 12.01.2005