Mobil gir ikke kreft

En ny stor studie konkluderer med at bruk av mobiltelefon ikke gir økt risiko for kreft i hjernen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Man har ofte hørt og lest at mobilbruk er farlig og kan føre til kreft både her og der. Men nå tilbakeviser en ny studie disse påstandene og sier vi ikke får kreft i hjernen ved bruk av disse livsviktige dingsene likevel, skriver BBC.

2782 personer deltok i den britiske studien. 966 av dem hadde utviklet en type hjernesvulst mens de 1716 andre var friske personer.

Alle ble intervjuet om sine mobilvaner over de siste ti årene. De ble blant annet spurt om hvor mye de brukte mobiltelefonen, hvor ofte de brukte hands-free og hvilken type mobil de brukte.

Forskerne fant ingen forbindelse mellom bruk av mobiltelefon og kreft i hjernen.

- Ved normalt bruk av mobiltelefon, fant vi ingen økt risiko for å utvikle hjernetumoren glioma, sier professor Patricia McKinney, ved Leeds University, som er en av forskerne bak studien.

Kreftrammede overrapporterte
Mange av de kreftsyke som deltok i undersøkelsen rapporterte om at svulsten lå på samme side av hodet som der de holder mobiltelefonen. Men forskerne mener disse personene overrapporterte bruken av mobiltelefonen på den ene siden av hodet, der svulsten var blitt utviklet.

Forskerne fant også en nedgang i personer som fikk svulst på den andre siden av hodet, og at det dermed ikke foreligger noen økt risiko.

Kan aldri si aldri
Men dette betyr likevel ikke at forskerne gir klarsignal til uhemmet bruk av mobilen.

Forskerne mener studien gir gode nyheter men at det fremdeles må forskes mer på mulige skader på lengre sikt, før man kan fastslå at det ikke finnes noe risiko. Dette til tross for at dette er den største studien som til nå er gjort på mobilbruk og kreft i hjernen.

Ved Statens strålevern hevder man at det finnes en liten usikkerhet når det gjelder mobiltelefon og helseeffekter.

- Befolkningsstudier kan ha metodologiske problemer. Man har så langt sett på flere type svulster i forbindelse med mobilbruk. For svulst på hørenerven er status at man i enkelte studier ikke har kunnet utelukke en sammenheng ved langvarig bruk. For hjernesvulst har man så langt ikke sett noen sammenheng, sier overlege Tore Tynes ved Statens strålevern til Mozon.no.

Han råder bruk av hands-free når du snakker i mobiltelefonen. Ny mobil-varsel:

Nyere studier viser også at barn kan ta skade av mobilbruk. Les også:Barn utbrente av mobilen:

 

Mozon.no, 23.01.2006