”Mobil-cap” stenger stråling ute

Et norsk firma har brukt militærteknologi for å utvikle en cap som stenger 99.999 prosent av mobilstrålingen ute.

Publisert
Sist oppdatert

Capen, som beskytter mot stråling noen frykter kan være kreftfremkallende, ble lagt ut for salg denne uken til 385 kroner. Kolleksjonen består også av skjerf og vester.

Tester fra universitetet til den tyske armeen viser at materialet skjermer for 99.999 prosent av mobilstrålingen, og dersom man pakker telefonen inn i capen mister den dekningen helt.

Materialet ble testet av professor Peter Pauli ved Universitetet til den tyske armeen (Universität der Bundeswehr, HF- und Mikrowellentechnik) i Neubiburg.

- Dette er det mest effektive strålingsavvisende materialet som finnes i dag, og vi tror dette kan løse hele problematikken med mobilstråling, sier Walter Kraus, daglig leder i Handy-Fashions, som produserer kolleksjonen.

Gunnar Saxebøl, direktør for Strålevern og sikkerhets-avdelingen ved Statens strålevern, forteller at teknikken allerede er i bruk til klær som sperrer for stråling.

- Jeg har ikke sett akkurat dette materialet, men det er den samme metoden som blir brukt i forskjellige vernedrakter som finnes - med en metallstruktur som sperrer for stråling.

- Hvor effektivt det er kommer an på hvor man plasserer materialet i forhold til senderen. Hvis man sperrer helt for strålingen vil jo telefonen bli ubrukelig, sier Saxebøl.

Capen er ikke tyngre enn en vanlig cap, og den kommer foreløpig i svart eller blå. Den har klaffer man kan legge ned over ørene så det ikke blir kontakt mellom telefonen og huden.

Kraus håper først og fremst å selge capen til ungdom, siden han mener de trenger den mest.

Det strålingsavvisende materialet blir også brukt av militæret for å avskjerme missiler i ekstremt stråleutsatte miljøer.

Effekten blir til ved at stoffet dekkes av rent sølv gjennom en spesiell produksjonsprosess. Hvis man ser på det gjennom et forstørrelsesglass ser det ut som et rent sølvnett. I tillegg til de avskjermende egenskapene gir det også stoffet sølvglans.

Noen eksperter tror stråling fra mobiltelefoner kan forårsake hjernekreft eller andre typer kreft, men til nå har ikke forskningen bevist noen sammenheng.

Mozon.no, 20.11.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer