Mister sexlysten for alltid

P-piller kan ha alvorlige bivirkninger. Nå kan du miste sexlysten for evig og alltid, viser en ny studie

Har du noen gang tenkt på hvor mye p-piller påvirker kvinner? De fleste vet at de gir hormonforandringer, men nå viser en ny studie at disse forandringene kan være permanente.

Tidligere studier har vist at kvinner kan miste sexlysten mens de bruker p-piller, men at lysten kommer tilbake etter kvinnen slutter å ta de.
LES HELE SAKEN: MER SEXLYST PÅ NATURLIG VIS

Den nye studien, fra Boston University Medical Center, viser imidlertid noe annet.

Forskerne fulgte 124 unge kvinner med seksuelle problemer. 62 tok p-piller, 39 hadde brukt dem tidligere og 23 brukte ikke p-piller. Resultatene viser at kvinnene som brukte p-piller hadde flere sexproblemer, hadde mindre lyst og mer smerte under samleie enn de som aldri hadde brukt p-pillen.

Årsaken er at de fleste p-piller reduserer nivået av testosteron i kroppen, ett hormon som er sentralt for både mannens og kvinnens seksualdrift.

- Enkelte kvinner kan bli påvirket for livet, sier forskeren Irwin Goldstein til The Daily Mail.

Det har vært mye debatt rundt prevensjonsmidler for kvinner det siste året, og det populære p-plaster har forårsaket flere dødsfall i USA.
LES HELE SAKEN: P-PILLER FARLIGERE ENN ANTATT

Langvarige skader
Forskerne fant at nivået av det testosteronbindende hormonet globulin var opptil syv ganger høyere hos kvinnene som tok p-piller. I tillegg er nivået opp til fire ganger høyere ett år etter av kvinnen har sluttet med pillen.

Et annet alarmerende funn er at da kvinnene sluttet å ta p-piller, økte produksjonen av et protein som suger opp testosteron. Men forskerne understreker at dette funnet må bekreftes av flere studier.

Weronica Roksvog, jordmor ved Olafiaklinikken i Oslo, synes dette er å ta litt hardt i.

- Jeg tror ikke det er slik. Høydoserte gestagenpreparater kan påvirke seksuallysten. Slimhinnene kan bli tørre, noe som kan resultere i at det blir vondt å gjennomføre samleie, som igjen påvirker lysten. Men hos unge kvinner i dag er det mye annet som kan påvirke sexlysten, sier hun til Mozon.

Studien publiseres i januarutgaven til Journal of Sexual Medicine.

Er du interessert i å vite mer om ulike prevensjonsmetoder: LES MER I VÅR PREVENSJONSGUIDE

 

Mozon.no, 05.01.2005