Mista tilgodelapp eller kvittering? Fortvil ikke!

Du kan fortsatt ha krav på pengene dine.

<b>TILGODELAPPER:</B> De kan fort forsvinne, men det betyr ikke at du mister alle pengene dine.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TILGODELAPPER: De kan fort forsvinne, men det betyr ikke at du mister alle pengene dine. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nei, du har ikke krav på pengene tilbake eller bytting om du simpelthen ikke er fornøyd med noe du har kjøpt i en fysisk butikk.

Mange butikker gir deg likevel en tilgodelapp om du kommer tilbake med varen. Slike lapper er ditt bevis på at du skal få varer for så og så mange kroner neste gang du er innom.

Men om du mister tilgodelappen, eller en kvittering, er da alt håp ute?

Neida! Ikke om du kjenner rettighetene dine.

LES OGSÅ: Elkjøp tilbyr åpne kjøp – men Martin ble nekta etter ti Playstation 4

Fikk lapp, mista lapp

I fjor høst kjøpte en kar i Nordland en kikkert. Men den passa ikke hans bruk, så han gikk tilbake til butikken og fikk en tilgodelapp på 1.500 kroner.

Så kom dagen da han endelig skulle bruke tilgodelappen. Men klassisk nok; da var den sporløst forsvunnet.

- Ingen tilgodelapp, ingen penger! sa butikken, til tross for at de så i sine egne systemer at mannen ganske riktig hadde hatt en tilgodelapp hos dem.


Mannen fortvilte, klagde til Forbrukerrådet og saken havna hos Forbrukertvistutvalget (FTU). De er klare i sitt ferske vedtak: Mannen trenger ikke selve lappen for å bruke tilgodelappen.

LES OGSÅ: Kjøpte minnepinne andre hadde brukt før – full av private bilder

Derfor kreves ikke lapp

En tilgodelapp er en avtale mellom deg og butikken: Du gir tilbake varen mot at de lover å gi deg pengene tilbake i form av varer eller rabatt. Dermed kommer vilkårene til tilgodelappen an på hva som ble avtalt der og da.

Som hvorvidt det er et krav at selve lappen vises fram i butikken.

«Et slikt forbehold må ha blitt synliggjort for motparten ved avtaleinngåelsen (...) Utvalget finner det ikke sannsynliggjort at innklagde ved avtaleinngåelsen synliggjorde en slik forutsetning for motparten, og forbeholdet om at tilgodelappen må fremvises kan derfor ikke anses avtalt» skriver FTU i vedtaket sitt.

Så med mindre det ble gjort tindrende klart for deg at du måtte tviholde på tilgodelappen, kan altså ikke butikken kreve at du viser den fram. Spesielt ikke når butikken selv ser i systemene sine at du faktisk har en tilgodelapp hos dem.

LES OGSÅ: Denne appen kan skanne blant annet tilgodelapper og kvitteringer

SOM KVITTERING: Denne Mac-en koster nøyaktig det beløpet vi her ser i nettbanken, og bør defor være godt nok kjøpsbevis for butikken. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SOM KVITTERING: Denne Mac-en koster nøyaktig det beløpet vi her ser i nettbanken, og bør defor være godt nok kjøpsbevis for butikken. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Samme med kvittering

Dinside har tidligere fortalt hvordan butikker heller ikke kan kreve at du viser fram kvittering.

- Vi mener kontoutskrifter på lang vei sannsynliggjør kjøpet, og bør være tilstrekkelig for butikken, sa da kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet.

Poenget er at du må sannsynliggjøre, helst bevise, at kjøpet har tatt sted. Kvittering er absolutt det beste beviset, men for eksempel en kontoutskrift kan også gjøre susen.

LES MER: Kontoutskrift fungerer som kvittering