Har du ikke det blendende hvite smilet du en gang hadde? Finn ut hva som misfagrer tennene dine og hvordan du kan få dem hvite igjen. Foto: colourbox.com
Har du ikke det blendende hvite smilet du en gang hadde? Finn ut hva som misfagrer tennene dine og hvordan du kan få dem hvite igjen. Foto: colourbox.comVis mer

Misfargede tenner?

Slik blir du kvitt gule tenner.

Det er viktig at du tar vare på tennene dine. Ikke bare er det ekstremt dyrt å droppe tannlegebesøket, men tennene dine blir også veldig raskt misfarget.

De største ekspertene på tannhelse i USA forteller derfor til Elle.com hvordan du kan holde tennene dine hvite.

Les også: Har du dårligst tenner?

Bruk tannkrem med blekemiddel

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å holde tennene dine hvite er å børste dem to ganger daglig, for det holder nemlig ikke med én gang om dagen. I følge ekspertene skal du bruke en tannkrem som skal ha en blekningseffekt på tennene.

- Til tross for at tannkremen i seg selv ikke inneholder nok peroksid til og faktisk bleke tennene dine, er tannkremen et godt hjelpemiddel til å fjerne plakk og overfladiske flekker på tennene, sier Jennifer Jablow til Elle.com.

Hun anbefaler også at du bruker et munnskyllevann som kan nå steder hvor tannbørsten din ikke kan nå. Styr allikevel unna munnskyllevann som inneholder alkohol ettersom disse tørker ut munnen din, fører til dårlig ånde, og dreper de gode bakteriene i munnen din.

Les også: Ikke prøv dette hjemme

Spis sukkerfri tyggegummi

Sukkerfri tyggegummi som inneholder xylitol har en fordel ved at den øker mengden med spytt i munnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Spyttet renser tennene dine og bryter ned eventuelle matrester som ligger igjen etter et måltid, sier Alisa Mello til Elle.com.


Mello anbefaler også at du spiser sprø frukter og grønnsaker som naturlig renser tennene. Hun anbefaler spesielt jorbær som også har andre gode egenskaper for tennene.

Det kan likevel være lurt å styre unna frukt og bær med mørke og dype farger som kan føre til misfarging på tennene. Puss eventuelt over tennene hvis du spist frukt eller bær som blåbær, solbær eller rødbeter.

Les også: Derfor får du gule tenner

Vær forsiktig med hjemmebleking

Akkurat som huden har porer, har også tennene det. Når misfargingen trenger gjennom overflaten og inn i porene kan det gjøre at tennene dine mister den hvite fargen.

Hjemmebehandlinger av tannbleking kan hjelpe misfargingen. Disse innholder mellom syv til ni prosent peroksid og har derfor en større effekt enn vanlige tannkremer og skyllevann, forteller Jablow.

Glem allikevel ikke at tannbleking hjemme kan ha bivirkniger, og at det ikke egner seg for alle.

Seniorforsker ved Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer (NIOM), Ellen M. Bruzell, har tidligere uttalt til DinSide at den beste og tryggeste måten å bleke tennene på er hos tannlegen.

- Behandlingen varer også lenger, sier Bruzell, og legger til at bleking ikke bør foretas oftere enn hvert tredje år.