Minst 1500 voldtas hvert år

Årlig blir rundt 550 voldtekter og voldtektforsøk politianmeldt her i landet. I tillegg er det over 1000 kvinner som får hjelp på voldtektmottak og andre steder i helsevesenet. Her kan du lese hvilke råd erfarne leger gir for de som kommer i en slik situasjon.

Minst 1500 voldtas hvert år
Årlig blir rundt 550 voldtekter og voldtektforsøk politianmeldt her i landet. I tillegg er det over 1000 kvinner som får hjelp på voldtektmottak og andre steder i helsevesenet. Her kan du lese hvilke råd erfarne leger gir for de som kommer i en slik situasjon.

Hva er voldtekt?
Voldtekt er alle former for seksuell aktivitet som du ikke frivillig har gått med på. Dette gjelder alt fra beføling til samleie. Voldtekt er en alvorlig kriminell handling selv om du kjenner eller er i slekt med den personen som angrep deg. Det er også en kriminell handling selv om du ikke fysisk kjempet imot. Det er like ulovlig selv om du var beruset på alkohol eller andre rusmidler/narkotika. Var du bevisstløs, så er voldtekt fortsatt ulovlig. Voldtekt kan ramme hvem som helst, enten man er barn, voksen eller eldre. Det kan ramme koner og kjærester og til og med menn.

Hva skal du gjøre hvis du har blitt voldtatt?
Det første du skal gjøre er å komme deg til et trygt sted, der voldtektsmannen ikke kan nå deg. Deretter bør du dra til sykehus for en fysisk sjekk. Du kan ringe politiet fra sykehuset. Ikke dusj eller skift klær før du drar til sykehuset. Bare dra dit så fort du kan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva skjer på sykehuset? Hvordan blir du mottatt?
På sykehuset møter du personell som har fått opplæring i og er forberedt på å møte voldtektsofre. Du vil alltid bli trodd, og personalet på sykehuset vil prøve å skape en trygg og rolig atmosfære for deg. Du vil få mulighet til å snakke ut om det som har skjedd, noe som er viktig for å begrense de psykiske senplagene av hendelsen.

Legen vil foreta en fysisk undersøkelse for å finne ut om du er skadet, og for å samle eventuelle bevis. Voldtektsmannen kan nemlig ha etterlatt seg spor (klesfibre, hår, spytt eller sæd) som kan bevise at han var gjerningsmannen. I tillegg vil det bli tatt en blodprøve av deg. Dette for å sjekke om du har blitt gravid eller om du har fått noen kjønnsykdom som følge av voldtekten. Det vil også bli tatt en celleprøve fra livmorhalsen din for å utelukke sykdom. Resultatene fra disse prøvene tar det fra noen dager til et par uker før man får svar på. Det er derfor viktig at du får en avtale med primærlegen din noen uker etterpå, slik at dere kan gjennomgå prøvesvarene sammen. Her kan du også få mer informasjon om andre støtteordninger, som for eksempel gruppesamtaler med andre voldtatte.

Hva slags behandling kan du trenge?
Sykehuslegen kan informere deg om ulike behandlingsformer. Hvis du bruker p-piller eller spiral er det liten sjanse for at du har blitt gravid. Hvis du ikke bruker p-piller eller ikke har spiral, kan angrepillen bli aktuell. Angrepillen vil gjøre at du får magesmerter, men den minsker sjansen for graviditet med 60-90%.

Risikoen for å bli smittet med en kjønnsykdom ved voldtekt er mellom fem og ti prosent. Legen kan skrive ut medisiner for klamydia, gonoré, og syfilis når du kommer til sykehuset. Hvis du ikke allerede er vaksinert mot hepatitt B, bør du få slik vaksinasjon.

Denne vaksinasjonen er tredelt, slik at du får neste sprøyte én måned etter den første, og den siste om seks måneder. Sjansen for Hiv-smitte er mindre enn 1%. Ved mistanke om Hiv-smitte må man ta blodprøve i akuttfasen, samt oppfølgende blodprøver etter tre og seks måneder.

Hva mer trenger du å vite?
Det å bli voldtatt kan ha en voldsom virkning på livet ditt. Det er ikke uvanlig å føle seg veldig sint og redd.

Skyldfølelse er også en vanlig følelse. Du føler deg kanskje nervøs, og magen kan være i ulage. Omtrent halvparten av alle som blir voldtatt, føler seg deprimert i året etter overfallet. Det er veldig viktig at du møter opp til jevnlige avtaler hos primærlegen din. Ikke vær redd for å fortelle legen om dine fysiske, følelsesmessige og seksuelle plager etter voldtekten, selv om du ikke tror plagene har noe med voldtekten å gjøre.

Kunne du ha forhindret det?
Dette er et veldig vanlig spørsmål som alle som blir voldtatt stiller seg. Man sliter med skyldfølelse pga utfordrende bekledning eller atferd osv. Til dette er det bare en ting å si: Du er helt uskyldig. Selv om du kler deg utfordrende eller flørter med noen, betyr det ikke at du gir tillatelse til sex. Voldtekt er en forferdelig forbrytelse, og du har rett til å rapportere det til politiet. Du har også rett til å bli behandlet rettferdig og respektfullt under etterforskning og rettssak.

Mozon.no, 12.02.01

(Kilde: Norsk Elektronisk Legehåndbok)