Mindre vondt med barne-TV

Tegnefilmer og andre barneprogrammer kan ha smertestillende effekt hos barn.

Den smertestillende effekten TV kan ha gjelder spesielt når barn skal få en sprøyte. Forskere hevder at barn som ser på TV mens de blir gitt en sprøyte, kjenner mindre smerte enn barn som ikke ser på TV, skriver CNN.

Men i disse skolestartdager: Husk at barn lærer mindre når de gjør lekser foran TV-en!

I et forsøk på barn fant forskere at barn som så på TV kjente mindre smerte enn barn som satt med mødrene sine, men som ikke fikk noe særlig trøst. De fant til og med at barn som så på tegneserier rapporterte om halvparten så lite smerter som barn som ble trøstet av mor.

Forskerne bak studien mener det er bra at barna blir distrahert ved smertefulle medisinske prosedyrer, men at funnene også er bekymringsverdige.

- Vi har demonstrert den enorme kraften til TV. Men denne enorme kraften kan skade barn, hvis den er sterkere enn morens evne til å distrahere barna, sier Carlo Bellieni ved universitetet i Siena i Italia, som ledet studien.

Selv om tidligere studier viser at TV ikke skader barn, mener hun likevel at denne egenskapen ved TV bør kontrolleres og reduseres.

Studien er publisert i tidsskriftet British journal Archives of Disease in Childhood.

Amming kan være det ultimate naturlige smertestillende middelet for små barn.

Studien involverte 69 barn fra 7-12 år. De ble delt i tre grupper og ble bedt om å angi mengde smerte de følte på en numerisk skala, da de fikk en sprøyte. Mødrene måtte også vurdere barnas smerter.

- Nå er det noe galt!
Andre forskere mener imidlertid at trøst fra mor og far kan ha motsatt effekt.

- Barna kan tenke ”nå er noe galt”, siden de må bli trøstet, sier Dr. Brenda McClain ved Yale University.

En annen forsker som har kommentert den italienske studien, sier at det er ikke nødvendigvis bare TV som sørger for distraksjon hos barn, det kan også eventyrbøker gjøre.

Bellieni, som har merket den distraherende effekten TV har på sine egne barn, hevder imidlertid at dyp konsentrasjon i TV-verdenen kan frigi hormoner hos barn som reduserer smerte.

 

Mozon.no, 22.08.2006