<b>BLAKK?</b> Da bør du prøve å fylle opp kontoen med lovlig tjente penger. Nå skal det nemlig blir vanskeligere å jobbe svart. Foto: Kristin Breivik
BLAKK? Da bør du prøve å fylle opp kontoen med lovlig tjente penger. Nå skal det nemlig blir vanskeligere å jobbe svart. Foto: Kristin BreivikVis mer

Mindre svart arbeid med personallister

Skatteetatens nye våpen i kampen mot den svarte økonomien.

Fra nyttår må serveringssteder, frisører og skjønnhetspleiere, samt bilverksteder og bilpleiebransjen føre lister over alle som jobber der. Kontroller av listene vil bidra til å redusere den svarte økonomien, skriver Skatteetaten i en pressemelding.

– De fleste betaler skatt som de skal, men vi vet at en del virksomheter i disse bransjene har deler av omsetningen svart. De ødelegger for konkurransevilkårene, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

At det eksisterer en omfattende svart økonomi i Norge, er det ingen tvil om. I en undersøkelse utført av FINN oppdrag svarer tre av ti nordmenn at de vil betale håndverkeren svart

Innfører personallister

Etter modell fra Sverige, innføres nå krav om personallister. Listene skal inneholde den enkeltes navn og fødselsnummer, og vise når de starter og avslutter arbeidsdagen. Bare ett år etter at Sverige tok i bruk dette tiltaket i 2007, var det registrert 6.000 flere hvite årsverk.

– Erfaringer fra Sverige viser at personallister er et tiltak som raskt gir resultater, sier Holte.

Skatteetaten planlegger å gjennomføre 5.000 kontroller det første året gjennom besøk hos virksomhetene på forskjellige tidspunkter. Flere hundre personer vil delta, både fra Skatteetaten og de kommunale skatteoppkreverne.

Skatteetaten vil prioritere kontroll av de som har høyest risiko og vil besøke disse flere ganger. Kontrollene er ventet å avdekke brudd på andre bestemmelser i tillegg og dermed ytterligere bidra til å redusere den svarte økonomien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere svenske løsninger: Ny regjering vil utrede ROT-fradrag

Utvalgte virksomheter følges opp

I forbindelse med dette nye tiltaket skal om lag 21.000 virksomheter føre personallister. I første omgang er det ikke planlagt å utvide kravet til å gjelde flere bransjer.

Skatteetaten sender i disse dager ut informasjon og lister til alle virksomhetene det gjelder.

– Vi har et løpende og godt samarbeid med de relevante bransjeorganisasjonene. De er positive til personallister og har høye forventninger til Skatteetatens innsats slik at det blir bedre konkurransevilkår, sier Holte.

Handle hvitt? Du kan kjøpe tjenester til hjemmet for 60.000 kroner i året