Mindre smerter med alternativ medisin

Kroniske smerter kan ofte reduseres med kraftige medikamenter. Men har du forsøkt alternativ medisin?

Publisert
Sist oppdatert

Alternativ medisin blir stadig mer populært i den vestlige verden. Begrepet omfatter en lang rekke forskjellige behandlingsformer og naturmedisiner av eldre eller nyere opprinnelse.

Noen av teknikkene og plantene er hentet fra andre kulturer, men vi har også her hjemme en lang tradisjon i å bruke forskjellige typer planter mot sykdommer og plager.

Akupunktur
På samme måte som alternativ medisin omfatter mange behandlingsformer kan det ogå brukes mot en lang rekke helseproblemer. Men det er særlig innen forskjellige former for smertebehandling at alternativ medisin har fått fotfeste i Norge.

Akupunktur brukes nå ved flere sykehus og klinikker i forbindelse med fødselssmerter. Også ved smerter i musklatur og skjelett viser stadig flere undersøkelser at akupunktur kan være en god behandlingsform både på kort og lang sikt.

Teorien bak akupunkturen er at energi strømmer gjennom kroppen i forskjellige kanaler. Om disse kanalene blokkeres eller forstyrres kan resultatet bli sykdommer og smerter. Ved å sette tynne kobbernåler på bestemte områder i huden kan slike blokkeringer oppheves slik at problemene forsvinner.

Men det finnes også en forklaring på effekten av akupunktur som er mer i tråd med moderne medisinske teorier. Nålene kan nemlig stimulere produksjonen og frigjøringen av endorfiner i kroppen. Endorfiner er naturlige hormoner som demper smerter og ubehag i kroppen og kan redusere problemer som for eksempel ryggsmerter, hodepine og mentale forstyrrelser.

Verdens Helseorganisasjon anbefaler akupunktur som behandling ved flere typer smerter og sykdommer. DET KAN DU LESE MER OM HER

Øye for øye
Homeopati er en behandlingsform som også kan være effektivt i smertebehandling. Prinsippet bak homeopatien er at likt skal behandle likt. Ved å tilføre stoffer som likner på det som forårsaker smertene kan kroppen selv reparere skadene.

Homeopatien legger vekt på balansen i kroppen og ønsker å stimulere kroppens egne reaksjoner på problemer. Man kan si at homeopati i likhet med mange andre former for alternativ medisin legger stor vekt på å forstå kroppen som en helhet.

Urter og planter
Gjennom årtusener har forskjellige planter og urter blitt brukt som medisin mot smerter. Rosmarin og kvann er blant annet brukt for å redusere plager som kramper og muskelsmerter. Kvann har en lang tradisjon som medisinplante i Norge. DET KAN DU LESE MER OM HER

Humle kan brukes mot ryggsmerter, kamomille og lakris sies å være bra mot smerter i nerver mens peppermynte vistnok kan redusere hodepine.

Ingefær skal være spesielt egnet mot smerter i leddene og har vist gode resultater i forsøk med behandling av leddgikt. Ingefærroten har en lang historie i kinesisk medisin og brukes også som et middel mot kvalme og hodepine. Roten kan du få kjøpt i sin naturlige form eller som kosttilskudd i helsekostforretninger

Lukter bort smertene
Aromaterapi er en annen populær behandlingsform innen alternativ medisin. Ved å lukte eller masseres med essensielle oljer kan neuro-transmittere i hjernen påvirkes slik at smertene reduseres.

Vanlige oljer i aromaterapi består blant annet av geranium, jasmin, lavendel, peppermynte, rose og rosmarin.

Tankens makt
Forskjellige typer meditasjon kan være en alternativ mulighet for å redusere problemer med smerter. Det finnes mange forskjellige meditasjonsteknikker som kan brukes.

Ved å konsentrere deg om en enkelt lyd, en gjenstand eller dit eget åndedrett kan kroppen stimuleres til å produsere endorfiner som er i stand til å redusere smertene. Meditasjon kan også gjøres ved teknikker som gjør deg mer bevisst på egne tanker og opplevelse av smerten slik at det blir lettere å takle belastningen av smertene.

Mozon 30.07.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer