Mindre skatt og lavere rente

Velkommen til finanskrisens hyggelige bakside.

Nå ønsker alle å gi deg mer penger mellom hendene.
Nå ønsker alle å gi deg mer penger mellom hendene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Renten er allerede på vei ned, og nå roper flere økonomer på skattelette til norske husholdninger. NHO foreslår at skattesatsen kuttes fra 28 til 26 prosent for alle, et kutt som skal komme både bedrifter og privatpersoner til gode.

Regjeringen har allerede justert skattesatsene for neste år, men nå kan det hende skattelettet vil bli større enn planlagt.

Skal du betale mindre skatt i 2009? Finn det ut her!

- Vi må hindre at sviktende etterspørsel gir raskt økende og for høy arbeidsledighet. Derfor foreslår vi å senke satsen for skatt på alminnelig inntekt fra 28 til 26 prosent, sier Petter H. Brubakk, som er direktør for næringspolitikk i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

NHO mener at skattekuttet for privatpersoner vil bety økt kjøpekraft og dermed økt etterspørsel, samtidig som det vil gjøre det mer lønnsomt for lavinntektsgrupper å komme ut i jobb.

Tror på rente under tre prosent

- Kan gjøres på neste månedslønn

Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen er en av økonomene som også har tatt til orde for skattelette.

- Hvis det blir aktuelt å sette styringsrenten lavere, bør andre virkemidler overta. Det raskeste, mest effektive og minst byråkratiske vil være å gi midlertidige skattelettelser. Dette kan lett gjøres på neste månedslønn eller pensjonsutbetaling ved at skattetrekket reduseres, har Andreassen tidligere uttalt.

Et skattelette kan være en fornuftig finanspolitisk ordning fordi virkningen er kjapp, og Andreassen tror ikke et midlertidig skattelette kan være et problem for regjeringen å innfri, og ser for seg ett år med skattelette.

- Et skattelette er for å hindre at for mange får ny gjeld. Skattelette kan hindre nye lånetakere i å havne i en gjeldsfelle. Heller skattekutt enn for dype rentekutt, sier Andreassen til DinSide.

Derfor vil du ikke ha SÅ lav rente

- Kutt heller momsen

Skattebetalerforeningen engasjerer seg også i debatten rundt skattelette.

Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen foreslår kutt i merverdiavgiften.
Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen foreslår kutt i merverdiavgiften. Vis mer


- Vi er for skattekutt, men mener at en reduksjon i merverdiavgiften er et bedre tiltak for å øke aktivitetsnivået i dagens situasjon. Redusert skatt vil ha begrenset effekt siden mye av lettelsene vil gå til sparing, sier administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Jon H. Stordrange.

Han mener en avgiftslettelse vil ha en sterkere effekt på etterspørselen og vil komme alle til gode, inkludert pensjonister og studenter med svært lave inntekter. Prisstigningen vil bli lavere, det blir lettere å sette ned renten og lønnskravene til våren blir mer moderate.

Les også: Lønnsfesten er over

Tegn på dårligere tider

Kutt i rente, skatt og moms er gode nyheter for folk med store lån og sikker jobb, men årsaken er ikke like hyggelig: Norge rammes nå hardt av finanskrisen, og sterkere mottiltak må settes inn for at hjulene skal fortsette å rulle. I disse dager er det mange nordmenn som står i fare for å miste jobben. Må du gå først?

Det er viktige sammenhenger mellom sysselsetting, produksjon og inflasjon. Tidligere har vi hatt knapphet på arbeidskraft, og Norges Bank førte derfor en stram pengepolitikk som skulle redusere inflasjonen gjennom virkningene på samlet etterspørsel. Nå når arbeidsledigheten stiger, vil lavere rente stimulere etterspørselen og holde lønnsveksten og inflasjonen oppe.

Vet du hva rentekutt har å si for din lommebok? Så mye mer får du

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!