Mindre sex i nord

Hver annen kvinne i Europa har sex hver uke. Men norske kvinner sakker akterut på statistikken.

SAFE (Sexual Attitudes of Females in Europe) ble fremlagt i Berlin i helgen, og er utført av Schering AG. Nesten 11500 kvinner mellom 15 og 49 år deltok i studien, og 14 europeiske land var representert.

Blant deltakerne var det 52 prosent med fast partner (samboer eller gift), 21 prosent i forhold (ikke samboere) og 22 prosent single.

Jevnlig sex
Studien viser at de fleste europeere har jevnlig sex. Og det er de italienske kvinnene kommer best ut: 58 prosent av disse har sex minst en gang i uken.

Her nord er vi ikke like ivrige under dyna. I Skandinavia har 28 prosent sex mer enn én gang i uken, 13 prosent én gang i uken og 19 prosent noen ganger i måneden. Seks prosent har sex sjeldnere enn én gang i måneden, 15 prosent har sex av og til og 11 prosent har aldri sex. Åtte prosent valgte å ikke svare.

En uhøytidlig undersøkelse gjort av Mozon, viser at vi ønsker oss mer sex.

Her i nord er den gjennomsnittlige sexdebutalderen 16,5 år. Det er 16 prosent som debuterer når de er 13-14 år, 40 prosent er 15-16 år, 28 prosent er 17-18 år, 9 prosent er 19-20 år og 5 prosent er 26-30 år. De siste to prosentene er 11-12 år eller over 30 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner som tar p-piller, har sex oftere enn andre. De opplever dessuten sexen som mer avslappet og uplanlagt. Blant skandinaver, mener 75 prosent at de har opplevd en positiv forandring i sexlivet etter å ha begynt med p-piller. Bare 19 prosent sier det ikke har blitt bedre, mens 6 prosent ikke ville svare.

- Jeg vet ikke om det blir kvalitetsmessig bedre. Men de slipper å tenke på graviditet, og det gjør dem roligere og avslappet, sier Siv Gamnes, daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning.

Nordmenns sexvaner har blitt avslørt tidligere. Blant annet har vi flest one night stands i verden.

Prevensjon
Hele 63 prosent av nordboerne svarer at de brukte prevensjon første gang de hadde sex, mens 35 prosent ikke gjorde det.

- I utgangspunktet skulle vi ønske at tallet av høyere. Hvis man er i en alder hvor sannsynligheten for å debutere er stor, kan det lønne seg å begynne med p-piller, sier Gamnes.

Til sammenligning, bruker bare 29 prosent av russerne prevensjon første gang de har sex. De flinkeste i Europa, er tyskerne. Der bruker 76 prosent prevensjon ved debuten.

Det første prevensjonsmidlet skandinaver bruker, er p-piller for 46 prosent og kondom for 42 prosent.

Vi lytter til mange forskjellige kilder for å få informasjon om ulike prevensjonsmidler. Gynekologen er vanligst å lytte til (63%), fulgt av nære venner (54%), blader (40%), mor (28%), internett (25%), partner (22%), informasjonsmateriell (22%), aviser (18%) og radio/TV (18%)

Den europeiske undersøkelsen viser også at p-pillebrukerne oftest tar pillen hjemme om kvelden. Hele 79 prosent tar pillen på sitt eget bad eller soverom, og 65 prosent tar pillen på kvelden, gjerne før de går til sengs.

 

Mozon.no, 13.09.2006