Mindre redd med tykk hjerne

Nerver av stål? Glem det. Du blir derimot mindre redd dersom en viss del av hjernen er tykk.

Publisert
Sist oppdatert

Enkelte takler frykt bedre enn andre. Nå har forskere funnet en mulig grunn til hvorfor det er slik. Studien er publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Fikk elektriske støt
Forskerne undersøkte deltakernes hjerner. Da enkelte begynte å vise frykt, var andre mye roligere. Deres beskyttelse var tykkhet i ventromedial prefrontal cortex. Denne delen av hjernen er forbundet med fjerning frykt.

- Vi har alltid lurt på hvorfor noen personer som opplever noe traumatisk utvikler lidelser som posttraumatisk stress, mens andre ikke gjør det. Vi tror denne studien viser noen potensielle svar, skriver forsker Mohammed Milad i rapporten, i følge WebMD.

Milad er forsker ved Massachusetts General Hospital i Boston. Han undersøkte 14 friske ungdommer. Deltakerne satt foran en datamonitor. De bar elektroder på den andre og tredje fingeren på deres dominerende hånd.

På skjermen så de bilder av et konferanserom med blå eller røde lamper. Samtidig fikk de irriterende, men ikke smertefulle, elektriske sjokk gjennom elektrodene. Dette skjedde fem ganger. Deretter ble bildene vist ti ganger til, men uten elektrosjokkene.

Ikke like redde
Forskernes mål med dette var å bygge opp frykt ved å forbinde bildene med sjokkene. Når de brøt mønsteret ville deltakerne fortsatt føle frykt for å kjenne støtene.

Neste dag kom deltakerne tilbake. Denne gangen fikk de ingen støt. I stedet bar de hudmonitorer mens de så på de samme bildene som dagen før. Monitorene målte deltakernes reaksjoner på bildene og støtet de hadde fått tidligere. Forskerne brukte hjernescannere til å måle tykkelsen i ventromedial prefrontal cortex.

Deltakerne med tykk hjernedel viste mindre frykt mens de så på bildene.

Mozon.15.07.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer