<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Mindre kreftrisiko av soling

At for mye sol kan føre til hudkreft, vet vi. Men ny forskning viser nå at soling kan redusere risikoen for andre kreftformer.

Publisert
Sist oppdatert

Årsaken til at soling kan beskytte mot andre kreftformer er trolig vitamin D, som er kjent for å beskytte mot kreft.

Studien, der blant andre Kreftregisteret i Norge er involvert, viser at mennesker i mer solrike land har kun halvparten så stor risiko for å rammes av en rekke kreftsykdommer, sammenliknet med nordboerne.

I studien har forskerne analysert dataene til over 4 millioner pasienter fra ulike kreftregistre i 13 forskjellige land. Rundt 400.000 av dem hadde hatt hudkreft. Landene ble delt opp i enten solrike og solfattige land.

Les også: Vitamin D for hele kroppen

Mindre kreft i indre organer
Mennesker som eksponeres for sol i lang tid, reduserer kraftig risikoen for å utvikle kreft. Det gjelder spesielt kreftformer i bryst og i indre organer som mage, tarm, prostata, nyrer, lever, urineblære, lunger og galleblære, ifølge British Medical Journal hvor studien er publisert.

Test deg for kreft her!

Risikoen for å få hudkreft derimot var like stor uavhengig av klimaet.

- Dette er en kjempestor studie, så man kan trekke konklusjonen at slik er det. Men vi skal ikke være så sikre på årsaken derimot, sier medprofessor Kari Hemminki til Svenska Dagbladet.

Forskerne brukte registrerte tilfeller med hudkreft som markører for soleksponering. De fant da at ikke-melanom kreft, det vil si hudkreft minus føflekkreft, hadde den mest beskyttende effekten. Dette assosieres ofte med mye soleksponering, sammenliknet med melanom hudkreft (føflekksvulster), som knyttes til solbrenthet.

Les også: Ti brennende spørsmål

Vær fornuftig
Forskere tror at kroppens produksjon av vitamin D, som øker i sollyset, kan beskytte mot visse kreftformer.

- Vi har en hypotese om at D-vitamin har en effekt, men vi er litt usikre på hvordan den virker i et kreftforløp, sier forsker Trude Eid Robsahm ved Kreftregisteret til Mozon.no.

Stadig flere studier viser at vitamin D har en gunstig effekt, både i forhold til kreft og en del andre sykdommer, ifølge Mona Stensrud i Kreftforeningen.

- Klart vi bør ut i sommersolen, men fortsatt uten å bli solbrent. Og spesielt bør de som har mørk hud eller vanligvis oppholder seg mye inne, passe på å få de viktige D-vitaminene fra solen i sommer, sier hun.

Robsahm oppfordrer oss også til å utnytte solen for det den er verdt, men på en fornuftig måte.

- Litt av alt er greit, men ikke grill deg. Sørg heller for å få i deg D-vitamin på andre måter, og husk at det er om vinteren at behovet for D-vitamin virkelig er der, sier Eid Robsahm, som ikke var med på studien.

Er du sol-sunn?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer