Mindre fri i 2015

Sammenliknet med året som har gått, blir det mindre fri i 2015.

<b>MINDRE FRI I 2015:</b> I 2015 faller julaften på en torsdag. Det betyr starten på noen «magre år» med tanke på gratis fridager rundt jul ... Foto: ALL OVER PRESS
MINDRE FRI I 2015: I 2015 faller julaften på en torsdag. Det betyr starten på noen «magre år» med tanke på gratis fridager rundt jul ... Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferien vi akkurat har hatt, var siste mulighet til å makse juleferien på veldig, veldig lenge. Nå må vi helt frem til 2018 før det er mulig med en god og lang juleferie kun ved hjelp av noen få ekstra feriedager.

Mai i år blir imidlertid ganske bra, med mange ekstra fridager - med unntak av at 17. mai kommer på en helgedag.

Best med julaften tidlig i uka

Det er når julaften faller på en mandag, tirsdag eller onsdag at du får de lengste juleferiene.

I 2014 falt julaften på en onsdag. Det var siste sjanse på mange år til å få en lang juleferie kun ved hjelp av få fridager.

I 2015 faller julaften på en torsdag, som gjør at 2. juledag faller på en lørdag - og da har mange fri uansett. Du bør likevel glede deg over at nyttårsaften på en torsdag utløser 1. nyttårsdagsfri på en fredag. For så kommer noen veldig magre år med tanke på ekstra fri rundt nyttår.

I 2016 er det skuddår, slik at julaften da får seg en dytt fremover og faller på en lørdag. Og det blir et sorgens kapittel i forhold til julefri, for da faller både 1. juledag og 1. nyttårsdag på en søndag - så ikke mye ekstra fri der.

Vi må helt til 2018 før det ser lysere ut med tanke på ekstra feriedager rundt jul og nyttår. Da er vi kommet inn i den gode enden av kalenderen igjen. For i 2018 blir julaften og nyttårsaften på en mandag, og da får du full uttelling for helligdager som utløser ekstra fridager for de fleste.

Men det er mer fri i ferieåret enn kun juleferie

Det var mye snakk om jul- og nyttårsfri, men det er tross alt lenge til. Før den tid er det mye mer ferie å ta av.

De fleste av oss har i alle fall 25 blanke, frie feriedager å se fram til i 2015. Hvordan kan du bruke dem best mulig for å få mest mulig fri totalt?

Ferieloven gir deg rett til totalt 25 dager ferie i løpet av arbeidsåret - som utgjør fire uker og 1 dag. I ferieloven regnes mandag til og med lørdag som virkedager.

Har du fem uker ferie, skyldes dette en tariffavtale som gir deg en ekstra uke utover de lovpålagte dagene.

Tre av disse ukene skal du kunne ta ut i løpet av sommerhalvåret, og du kan kreve tre uker sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september.

Er du smart, utnytter du noen av feriedagene dine i sammenheng med øvrige fri-og helligdager - for å få flere lengre, sammenhengende ferier.

Slik blir ferien i 2015

For deg som allerede nå begynner å tenke på hvordan du skal legge opp årets ferie for å få maks utbytte av feriedagene, ser det slik ut:

 • 1. nyttårsdag er på en torsdag. Det er vel for seint å legge den helt store planen rundt avvikling av jule- og nyttårsferien, men har du allerede hatt fri i jula samt legger du til enda én feriedag på slutten av jule- og nyttårsferien, har du altså fått nyte 16 dager fri kun ved hjelp av seks feriedager (forutsatt at julaften og nyttårsaften er halv dag). Merk at det kun er én av disse dagene som går på feriebudsjetter for 2015.

 • Påsken i 2015 er tidlig: Palmesøndag er 29. mars og 2. påskedag er dermed 6. april. For øvrig er påskens fridager som de alltid er.

 • 1. mai faller på en fredag, som gir deg en fin og gratis langhelg.

 • Kristi Himmelfartsdag faller i 2015 på torsdag 14. mai, og gir en fin anledning til å da en ekstra fridag fredagen - og få enda en langhelg. Ulempen da er bare at 17. mai da kommer den samme helgen.

 • 17. mai faller nemlig i 2015 på en søndag. Så der er det ingen muligheter for en ekstra mai-langhelg for deg som benytter grunnlovsdagen til det.

 • Pinsen kommer på tampen av mai: 2. pinsedag 2015 er på mandag 25. mai. Også en mulighet for en mai-langhelg. Det markerer også slutten på helligdagene som utløser ekstra fri, mellom nyttår og jul.
 • Slik makser du jula 2015

  Jul- og nyttårsaften i 2015 faller som tidligere nevnt på en torsdag.

  Det betyr at 2. juledag kommer på en lørdag, og det utløser ikke en ekstra fridag, dette året.

  1. nyttårsdag faller heldigvis på en fredag, slik at du i alle fall får den som en «gratis» fridag.

  Men ønsker du deg langfri neste jul, altså jula 2015, må du spare mange fridager:

  Med fire feriedager kan du ta ut 11 dagers juleferie: Da har du fri fra og med julaften torsdag 24. til mandag 4. januar.

  Med sju feriedager kan du ta ut 16-dagers juleferie: Da tar du fri fra og med lørdag 19. desember og til mandag 4. januar.

  Dette forutsetter at du har halv dag julaften og nyttårsaften.

  Mer ferie

  STYR UNNA SKOLEFERIEN OM DU KAN: Det er både billigere og bedre plass, om du kan reise på ferie utenom skoleferiene. Foto: ALL OVER PRESS
  STYR UNNA SKOLEFERIEN OM DU KAN: Det er både billigere og bedre plass, om du kan reise på ferie utenom skoleferiene. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


  For de aller fleste med barn i skolepliktig alder, eller du som selv går på skole, så er det foreløpig ferieplanleggingen i kommende skoleår som gjelder:

  DinSides skoleferieoversikt har informasjon om skoleåret 2013/14. I skoleferieoversikten legger du inn hvilket fylke du tilhører, og får da opp fylkets skoleferier i skoleåret 2013/14.

  I tillegg til skolenes sommerferie og juleferie, er det også vinterferie og høstferie å forholde seg til. Vinterferien er i uke 8 eller 9, avhengig av fylke - og høstferien er uke 40 eller 41.

  Vær oppmerksom på at det kan være avvik fra denne oversikten fra skole til skole. Selv om veldig mange følger fylkets anbefalinger med tanke på skolens fridager, er det opp til hver enkelt skole å bestemme den endelige skoleruta.

  Sjekk derfor skoleruta til din egen skole før du tar beslutninger med økonomiske konsekvenser. De fleste skolene eller kommunene vil ha skoleruta liggende lett tilgjengelig på sine nettsider.

  Her finner du DinSides skoleferieoversikt for skoleåret 2014/15

  Og for deg som ikke allerede har tenkt tanken: Skoleferieoversikten gir deg også svar på når reisene er aller billigst - for det er selvsagt utenfor skoleferiene.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!