Miljøgifter kan gjøre deg tjukk

Sjokolade, burger og brus, ja - men miljøgifter?

Spansk undersøkelse viser sammenheng mellom å bli utsatt for miljøgifter i mors mage, og overvekt senere i livet. Foto: Colourbox
Spansk undersøkelse viser sammenheng mellom å bli utsatt for miljøgifter i mors mage, og overvekt senere i livet. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny forskning viser at miljøgifter kan gjøre barn tjukke. En spansk studie viser at barn som blir utsatt for miljøgifter i livmoren, har større risiko for å bli overvektige, enn barn som er forskånet fra dette.

Undersøkelsen viste at fostre som ble utsatt for plantevernmiddelet heksaklorbenzen (HCB), hadde dobbelt så stor risiko for å bli overvektige, enn de andre. Dette melder avisen The Independent.

Overvekt hos barn er et økende problem, sammen med overvekt hos voksne. Man regner med at det finnes rundt 300 millioner overvektige i verden i dag.

Det aktuelle stoffet i akkurat denne undersøkelsen, heksaklorbenzen, er dessuten klassifisert som kreftfremkallende stoff i Norge.

Les også: Barnekreft kan skyldes forurensning


Prøver fra navlestrengen

De spanske forskerne målte nivået av heksaklorbenzen i navlestrengen på 403 barn født på Mallorca, fra før fødselen. Undersøkelsen viser at de barna med de høyeste verdiene av skadedyrmiddelet i navlestrengen, hadde dobbelt så stor risiko for å bli overvektige ved en alder på 6 1\2 år.

Det aktuelle plantevernmiddelet, som hovedsakelig blir brukt til bekjempelse av soppsykdommer på korn, har blitt forbudt over hele verden etter at barna ble født, men kjemikaliene befinner seg fremdeles i miljøet og kommer dermed i matvarene.

Poenget med undersøkelsen er ikke bare å peke ut én miljøgift, men å vise hva som kan skje dersom man blir utsatt for mange nok av dem.

Kjemiske stoffer "allemannseie"

Tidligere forsøk har vist at kjemikalier som er blitt gitt til drektige dyr, forårsaker overvektig avkom. Dette dreier seg blant annet om organisk tinn, som er utbredt i bunnstoff til båter som etterhvert har funnet veien inn i mange fisker; bisfenol A som brukes i tåteflasker til barn; og ftalater som finnes i kosmetikk, plastprodukter som brukes til å pakke inn mat, etc.

Disse stoffen er etterhvert så utbredte at de skal kunne spores i alles kropper. 90 prosent av alle amerikanere utskiller bisfenol A i urinen og 90 prosent av alle spedbarn har vært utsatt for ftalater i livmoren, ifølge The Independent.

Les også: Eksos kan gi blodpropp

Uklar sammenheng

Forskerne har altså påvist at det er en sammenheng mellom kjemiske miljøgifter og overvekt, men akkurat hvordan miljøgiftene forårsaker den farlige overvekten, er ukjent. De spanske forskerne spekulerer i om giftene kan ha gitt mødrene sukkersyke, som igjen vil øke faren for at barnet blir overvektig.

Men ifølge The Independent, uttaler Dr Meyers med Environmental Health Services, at dette er plausibelt, men at de tidligere dyreforsøkene peker i en annen retning. Disse forsøkene foreslår at stamceller blir forvandlet til fettceller etter å bli utsatt for miljøgiftene. Dermed blir barnet mer disponert for å lagre og akkumulere fett.Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!