- Milepæl i HIV-behandlingen

En helt ny medisin kan være redningen for de sykeste HIV-pasientene. - Dette er en liten milepæl, mener infeksjonsspesialist.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen dager siden kom beskjeden om at en lovende vaksine mot HIV hadde mislyktes. Nå kommer derimot en mer gledelig nyhet:

En helt ny form for tablettbehandling av HIV gjør det mulig å hindre viruset i å trenge inn i kroppens forsvarssystem. Dette er etterlengtet, ifølge Stig Frøland, professor og seksjonsoverlege ved Infeksjonsseksjonen ved Rikshospitalet.

- Vi har ventet i flere år på medisiner med denne virkningsmekanismen. Når vi behandler HIV, kombinerer vi alltid flere ulike medisiner. Ulike medisiner angriper viruset på ulike måter, og vi ønsker å hamre løs på så mange områder som mulig, forklarer Frøland.

Haster for pasientene
Ifølge Frøland vil medisinen være mest aktuell for pasienter som ikke lenger har noen nytte av eksisterende medisiner:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


- Dette vil først og fremst bli tatt i bruk hos pasienter som er ganske ille ute. Hos disse blir det stadig vanskeligere å finne medisinkombinasjoner som hjelper, og de venter sårt på nye medisiner som kan hjelpe dem, forklarer han.

Ved Rikshospitalet finnes det 10-15 slike pasienter, og alle sykehus som behandler HIV, har noen slike pasienter, ifølge seksjonsoverlegen.

- For mange av dem haster det. Hvis de ikke får medisiner som virker, vil immunsvikten bare bli forverret med de komplikasjonene som følger, sier han.

De fleste som lever med HIV, har ingen symptomer i mange år. Les mer på Lommelegen:

Får ekstra leveår
Medisinen kommer til Norge i desember, og ved Rikshospitalet vil de da straks ta den i bruk. Frøland har store forventninger til den nye behandlingen, og mener den både vil kunne bedre livskvaliteten og forlenge levetida til pasientene.

- Hvis alt går bra og vi får et godt behandlingssvar hos pasientene, håper vi at vi kan legge mange år til på levetida deres, sier Frøland.

Les også: Ti medisinske mysterier

En stor studie over 48 uker viser gode resultater for pasientene som fikk medisinen Celsentri, ifølge en pressemelding fra Pfizer. Virusmengden ble redusert til ikke-målbare verdier hos dobbelt så mange pasienter i forhold til dem som ikke fikk aktiv behandling. Samtidig økte antall hvite blodlegemer til dobbelt så høye verdier som kontrollgruppa.

Bivirkningene var på samme nivå som hos pasientene som ikke fikk aktiv behandling.

Hittil i år er det meldt om 137 tilfeller av HIV-smitte i Norge og rundt 2.800 lever med sykdommen, ifølge Folkehelseinstituttet

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot HIV og kjønnssykdommer. Les mer på vår prevensjonsguide:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!