Mildere epiduralbedøvelse foretrekkes

Hvis man bruker mildere epiduralbedøvelse i forbindelse med fødsel, vil flere fødsler gå som normalt. Det viser utprøving av lavdose-epidural i England.

Mildere epiduralbedøvelse enf rodel

Hvis man bruker lavere doser bedøvelsesmiddel i forbindelse med epiduralbedøvelse, vil flere fødsler gå som normalt. Det viser utprøving av lavdose-epidural i England.

Av Hanna Hånes

Epiduralbedøvelse er den meste effetkive smertelindringen man kan få i forbindelse med fødsel. Ulempen er at sammentrekningene i livmorene svekkes og at kvinnen får nedsatt evne til presse barnet ut. Risikoen for at barnet må tas med tang eller vekuum er derfor større ved fødsler hvor kvinnen har fått epiduralbedøvelse. Nå kan nye bedøvelsesteknikker medføre at kvinnen kan beholde muskelkontrollen selv om hun får epiduralbedøvelse.

I en britisk studie ble tradisjonell epiduralbedøvelse sammenlignet med to nye lavdose-epiduralteknikker. Ved den ene teknikken ga man kombinert spinal- og epiduralbedøvelse, kvinnen fikk spinalbedøvelse med påfyll av epiduralt. Ved den andre teknikken ble det gitt lave doser epiduralbedøvelse kontinuerlig ved hjelp av en pumpe. I alt deltok 1054 kvinner.

Resultatene publiseres i morgendagens utgave av The Lancet og viser at andelen normale fødsler var størst hos de som fikk en av de to nye epiduralteknikkene, ved lavdose-fødslene ble 43 prosent av barna født på normal måte, ved tradisjonell epiduralbedøvelse var andelen 35 prosent. Men barna til de som hadde født med epidural-pumpe var litt slappere etter fødselen. Det tok lenger tid før de kviknet til, og noen få trengte hjelp til å puste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Denne studien gir oss klar melding: Anestesileger bør gi den bedøvelsen som i minst mulig grad påvirker det normale fødselelsarbeidet, det vil si enten kombinert spinal-epiduralbedøvelse eller lavdose-epidural med infusjonspumpe. Disse to nye metodene gir størst sjanse for en normal fødsel, samtidig som kvinnen får smertelindring. Hvis tradisjonell epiduralbedøvelse benyttes, bør kvinnen informeres om at dette er forbundet med økt risiko for komplikasjoner, skriver dr James Thornton, Universitetet i Leeds i en kommentar.

Les hva Din Digitale Doktor skriver om smertelindring under fødsel, !

HH, mozon.no 06.07.2004.