Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Mil etter mil til kjæresten

Bor kjæresten i en annen by eller et annet land? Slik takler du avstanden.

Du er stormende forelsket og svever på en rosa sky fordi du akkurat har møtt dama i ditt liv. Problemet er bare at hun bor i Tromsø og du i Stavanger…

Men avstand er ingen hindring, mener Cecilie Kjensli, redaktør for nettstedet cpunktet.no.

- Selv hadde jeg kjæreste i Frankrike som ung, og jeg kan huske hvordan jeg lengtet etter brevene hans som kom regelmessig hver tredje uke, forteller hun.

- Brevet er jo helt ut, men nå har vi SMS. Vi kan også sende hverandre mailer, snakke sammen på MSN og se hverandre på webkamera, sier Kjensli.

Er du sjalu? Ta testen her:

Mer vågal
Den fysiske kontakten uteblir, men er man tålmodig så har man noe deilig å se fram til, understreker hun.

- Det spennende med ikke å kunne snakke sammen, men ved å uttrykke seg skriftlig, er at man blir mer vågal. Tankene raser fra hodet og ut gjennom fingrene, og da blir det lettere å være vågal og ærlig, mener Kjensli.

Les også: Kampen for kjærligheten:

Nyt friheten
Samlivsekspert og familieterapeut Solveig Vennesland har skrevet boka Kunsten å leve sammen. Hun er helt enig i at avstand kan være av det gode.

- Folk forbinder ofte god kjærlighet med å måtte bo sammen. Men jeg synes generelt at det å være forelsket over tid og bo på hvert sitt sted er en god ting. Altfor mange flytter sammen altfor fort, mener Vennesland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dra ut forelskelsen og vær litt hver for dere. Hverdagslivet begynner nemlig raskt nok, legger hun til.

Søker du trøst hos eksen? Dropp det, advarer ekspertene:

Snakk om utfordringene
Blir du og kjæresten derimot ikke enige om hvordan dere skal klare å flytte sammen en gang i framtida, har dere et problem, ifølge samlivseksperten.

- Det er tre store utfordringer: barn, jobb/studier og bolig. Foreldrerollen er spesielt viktig, og vil måtte prioriteres foran mye annet av hensyn barnets samværsordning. Jobb og bolig er enklere å forholde seg til og diskutere. Studier er verre, for det er ikke muligheter i hver avkrok i Norge.

Hvis partneren for eksempel sier ”her skal jeg bo hele livet”, bør man sterkt vurdere om forholdet er verdt å satse på, mener Vennesland.

- Kommunikasjon er viktig, og unge nyforelskede par må også snakke om framtida – det nytter ikke å skyve utfordringene under teppet.

I mellomtida, gjelder det å holde forholdet varmt.

- Avtal når dere skal møtes neste gang. Overrask hverandre. Bruk elektronikken, oppfordrer Vennesland.