<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

Mikropop kan være livsfarlig

Alarmen gikk i USA etter at en mann fikk dødelig lungesykdom. Nå sjekkes norsk popkorn.

Publisert
Sist oppdatert

Dampen fra varmt mikropopkorn kan nemlig være årsaken til at Wayne Watson fikk en sjelden og dødelig lungesykdom, ifølge en framtredende lungeekspert. Sykdommen har rett og slett fått navnet "popkornlunge".

Watson, som før spiste minst to poser mikropop hver dag, har en klar oppfordring til sine medborgere:

- Les etikettene og vær forsiktig med hva dere putter i dere. Utvis moderasjon og ikke gå bananas, sier han i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Popkorn kan derimot være sunn og god kosemat:

Norsk popkorn sjekkes
Smørsmakstilsetninger i amerikansk popkorn inneholder kjemikaliet diacetyl. Det har vært koblet til lungeskade hos fabrikkarbeidere som har testet hundrevis av mikropop-poser hver dag og dermed inhalert dampen.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


De amerikanske helsemyndighetene FDA har godkjent Diacetyl som et tilsetningsstoff, og det finnes også i ost og vin, ifølge nettstedet Livescience.

Kims Norge undersøker nå om stoffet finnes i norsk mikropop.

- Vi sjekker ved første mulige anledning med være leverandører i Spania om popkornet inneholder diacetyl. Så vidt oss bekjent skal det ikke være noen slike stoffer i vårt popkorn. Vi har heller ikke mikropop med smørtilsetning, sier Jens Kristian Ulsrud, fabrikksjef i Kims Norge AS.

Kutter ut diacetyl
Det var Cecilie Rose, lungespesialist ved National Jewish Medical and Research Center i Denver, som diagnostiserte den uheldige popkorn-elskeren i februar. Hun mener det ikke er noen absolutt kobling mellom popkorn-inntaket og lungesykdommen, men at muligheten vekker bekymring for folkehelsa.

Les også: Lungekreft skyldes uflaks

Leger som testet diacetyl-nivået i Watsons hjem mens popkornet befant seg i mikroovnen, kunne blant annet fastslå at nivået var like høyt som i fabrikkene.

En av USAs største popkorn-produsenter, ConAgra, har nå sagt at de vil slutte å bruke diacetyl i løpet av et år med tanke på de som jobber på fabrikkene.

Watson selv sier han fortsatt kjenner suget etter popkorn, men følger legenes oppfordring om heller å spise frukt og grønnsaker. Det har gjort godt både for pusten og vekta, ifølge Livescience.

Slik fikser du fem om dagen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer