Mikrolånere konkurs etter uvær

Tusenvis risikerer økonomisk ruin.

Publisert
Sist oppdatert

Tusenvis av mikrolånere i Bangladesh risikerer økonomisk ruin etter at syklonen Sadr feide med seg alt de eide. Men gjelden må betales, krever mikrokredittbanken Grameen.

Mikrokredittgründer får Nobel Fredspris

- Mine forretninger gikk veldig bra, men nå har jeg tapt alt, sier Begum Bilkis (40) i landsbyen Amtola sør i Bangladesh.

Den 15. november feide den kraftige syklonen og kjempebølger over landsbyen hennes og raserte alt hun hadde bygget opp. Begum Bilkis overlevde ved å klatre opp i et tre.

Håper lånet kan slettes

Mikrolånbanken Grameens grunnlegger Muhammad Yunus ble tildelt Nobels Fredspris i fjor. <i>Foto: Inga Holst</i>
Mikrolånbanken Grameens grunnlegger Muhammad Yunus ble tildelt Nobels Fredspris i fjor. Foto: Inga Holst Vis mer


Nå eier hun ikke annet enn det hun står og går i. Hver dag er en kamp for å skaffe familien noe å spise. Og hun vet at hun ikke vil være i stand til å betale gjelden sin på 80.000 taka, litt over 6.100 kroner til mikokredittbanken Grameen.

- Jeg håper at lånet kan bli slettet. Jeg har ingenting. Vi har mistet alt, sier hun med tårer i øynene.

Tusenvis av mennesker er i samme situasjon. Grameen Bank og dens grunnlegger Muhammad Yunus, som ble tildelt fjorårets nobelpris, sier imidlertid at gjelden må betales.

- Grameen Bank har eksistert i 31 år, og det er ikke første gang det har skjedd en katastrofe, sier Yunus til nyhetsbyrået AFP.


- Vi kan ikke slette gjeld. Dersom vi sletter nå, så vil folk prøve å få slettet gjelden sin hver gang det skjer noe, for eksempel at et hus brenner ned, sier han.

Grameen Bank, som ofte er blitt kritisert for de høye rentene de tar, vil i stedet tilby folk rentefrie lån på 10.000 taka (ca. 750 kroner) til å gjenoppbygge husene sine. I tillegg vil de få ekstra tid til å tilbakebetale sine gamle lån.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer