Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Migrenen tar helgefri

Begrepet "helgemigrene" bør revurderes. Kvinner har nemlig mindre risiko for anfall på søndager og helligdager, ifølge norske forskere.

Migrenepasienter er mest utsatt for anfall i helgene, hevder en rekke forskere, som dermed har konstruert begrepet ”helgemigrene”. En ny norsk studie går mot strømmen og hevder at vi tvert i mot er mindre utsatt i helgene.

Det viser seg at kvinner faktisk har det best i helgene når de har fri fra jobb, og spesielt på søndager.

- Indirekte tyder det på at avslapning og fravær av stress beskytter mot migrene. Det står i motsetning til den vanlige oppfatningen, at man får anfall etter en stressfylt periode, sier Karl B. Alstadhaug til Mozon.no.

Har du migrene? Ta testen her:

Mindre stress godt for hodet
Alstadhaug er overlege ved nevrologisk avdeling ved Nordlandssykehuset, og en av forfatterne bak studien som nylig ble publisert i tidsskriftet Cephalalgia.

Forskerne har fulgt 84 kvinnelige migrenepasienter i opptil et år, og registrert mer enn 2.300 anfall. Funnene viser at det er en tredjedels mindre sjanse for at kvinnene får anfall på helligdagene.

- Funnene er ikke så oppsiktsvekkende hvis man tenker på det. Stress er den mest kjente risikoen for å få anfall. Da er det mye mer sannsynlig at fravær av stress skulle beskytte mot enn å utløse anfall, mener Alstadhaug.

Enkelte blir stresset av god tid. Du kan gjøre noe med det! Les mer her:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unngå oversoving
Ifølge nyhetsbyrået Reuters har det blitt gitt en rekke forklaringer på fenomenet helgemigrene. Det at vi sover lenge og har andre spisemønstre er en av dem. En annen er at overgangen fra hverdagens stress utløser migreneanfall hos noen.

Stort sett anbefaler eksperter at migrenepasienter prøver å opprettholde et jevnt søvnmønster hver dag. Oversoving eller en sen frokost kan nemlig utløse migrene hos noen.

Samtidig kan søvnmangel også sette i gang migreneanfall, så litt ekstra søvn på søndagsmorgenen, kan gjøre godt, ifølge Alstadhaug.

Les mer på Lommelegen: Slik forebygger du migrene:

Arbeidsgiver må ta hensyn
Rundt 10-15 prosent av alle yrkesaktive i Norge har migrene. En tidligere studie viser at 6,5 prosent av korttidsfraværet i norsk industri har bakgrunn i hodepine og i hovedsak migrene.

Alstadhaug påpeker at jobbfravær har betydelige økonomiske konsekvenser, både for arbeidsgiver og samfunnet generelt.

- Med økende krav i arbeidslivet risikerer man at flere migrenepasienter blir fraværende. Da er ikke løsningen å tvinge skruen enda noen hakk for å redusere kostnadene. Arbeidsgivere må heller sørge for at migrenepasienter ikke utsettes for for mye stress på jobben, oppfordrer han.

Sommeren er en farlig tid for migrenepasienter. Les mer her: