Migrene øker infarkt-faren

Voksne menn med migrene har større risiko for hjerteinfarkt enn andre, viser amerikansk forskning.

Er du mann i 40-50 årene med migrene, er det 42 prosent høyere risiko for at du vil få et hjerteinfarkt, sammenliknet med de uten migrene. Det viser en analyse av 20 000 menn, skriver helsenettstedet WebMD.

Norske eksperter kan også se en sammenheng.

- Jeg kjenner ikke til denne studien, men man kan ikke se bort ifra det, da det er økt risiko for hjerneslag hos de med migrene aura, sier lege og migrenespesialist Tine Poole ved Sjølyst Medisinske Senter.

Har du migrene? Test deg selv her!

Den amerikanske studien kommer i hælene på andre studier, som viser at eldre kvinner med migrene, særlig de med migrene aura, som opplever synsforstyrrelser i sammenheng med hodepinen, har økt risiko for hjerteanfall og hjerte- og karsykdommer.

I denne studien hadde ikke forskerne noe data på om mennene hadde synsforstyrrelser, men de mener funnene på kvinnene også kan gjelde for menn.

- Og inntil vi forstår mer om sammenhengen mellom migrene og hjerteinfarkt, bør migrenepasienter tenke på hvordan de kan redusere andre risikofaktorer for hjerteinfarkt, som høyt blodtrykk, diabetes, høyt kolesterol, røyking og overvekt, sier forsker og studieleder Tobias Kurth ved Brigham and Women's Hospital og Harvard Medical School i USA.

Les også: mange kvinner blir avhengig av smertestillende mot migrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange symptomer
Forskerne fulgte mennene, på gjennomsnittlig 56 år, over en periode på 16 år. Ingen av mennene hadde tidligere hatt hjerte- og karsykdommer eller hjertekrampe. Totalt hadde 1 450 (7,2 prosent) av mennene migrene, og meldte om å ha hatt hodepine under studiens første fem år.

I begynnelsen av studien hadde de fleste mennene med migrene høyere blodtrykk og økt kolesterolnivå, sammenliknet med mennene uten migrene. Men selv etter at disse faktorene ble vurdert, var det fremdeles et betydelig forhold mellom migrene og hjertesykdom.

Som i kvinnestudien, er det usikkert om den økte faren for hjerterisiko gjelder for yngre menn, da det ikke var noen unge menn med i studien.

Deler av studien er publisert i tidsskriftet til den amerikanske hjerteforeningen, the American Heart Association scientific journals.

Vil du vite mer om migrene? Les mer her:

Forstadium til hodepine
Aura er et fenomen som oppleves som et forstadium til hodepinen. Symptomer kan inkludere blinkende lysglimt, synsforstyrrelser i form av "hull i synsfeltet", uskarpt syn og ulike sikksakk mønstre. Aura kan også medføre endringer i føle- og luktesansene. Rundt 20 prosent av personer med migrene har migrene aura.

I Norge har rundt 500 000 personer migrene.

Det er ikke mulig å forebygge migrene, men har du først fått det, er det mulig å forebygge anfall.

- Det går an å forebygge migreneanfall med medikamenter, gjennom tiltak som å sove og spise regelmessig samt unngå triggerfaktorer, som å drikke rødvin, sier Poole, og legger til at migrene er en arvelig sykdom.

Vil du forebygge hjertesykdom? Her er rådene til kardiolog Yngvar Myreng ved Feiringklinikken:

- For det store flertall er det tre risikofaktorer som gjelder, og det er arv, røyk og kolesterol. Man har mulighet til å påvirke to av dem gjennom kost og livsstil, sier han, og gir råd som å slutte å røyke, mosjonere, spise sunt, i tillegg til å behandle diabetes, høyt blodtrykk og kolesterol. Myreng kjenner ikke til den amerikanske studien.

Visste du at migrene kan ødelegge sexlivet?

 

Mozon.no, 17.11.2006