Middelhavskost mot demens

Minestronesuppe og moussaka holder hjernen frisk.

Middelhavsmat er ikke bare fantastisk godt - nå viser det seg også at det kan forhindre at du blir dement på dine gamle dager. Foto: colourbox.com
Middelhavsmat er ikke bare fantastisk godt - nå viser det seg også at det kan forhindre at du blir dement på dine gamle dager. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et kosthold bestående av mye sunt fett og lite kjøtt og melkeprodukter er ikke bare bra for hjertet – det kan også styrke hjernen, melder CNN.

Mye olivenolje, mindre melkeprodukter

Ny forskning viser nemlig at middelhavskost, som tidligere er vist å redusere forekomsten av hjertesykdom, også kan minske risikoen for hjerneinfarkt, som spiller en rolle i utviklingen av vaskulær demens (den nest vanligste formen for demens etter Alzheimers).

Middelhavsdietten består av mye frukt, grønnsaker, fisk, olivenolje, belgfrukter og korn, i tillegg til små til moderate mengder alkohol, og mindre melkeprodukter, kjøtt, fjærfe og mettet fett enn mange andre dietter.

Les også: Sunt = dyrt

Man kan få et hjerneinfarkt, som er en form for slag, når blodstrømmen blir saktnet eller helt blokkert som følge av blodpropper.

36 prosent mindre risiko

I studien deltok 712 personer over 65 år som aldri hadde hatt fått diagnostisert et slag, men som kunne ha hatt mindre slag uten at de merket dem. Dette kan avdekkes ved hjelp av en MRI-skanning. Deltakerne ble først ble utspurt om kostholdet sitt, og seks år senere fikk de utført en MRI.

Forskerne avdekket at de som hadde det kostholdet som minnet mest om middelhavsdietten hadde 36 prosent mindre sannsynlighet for å få hjerneinfarkt enn dem som hadde minst middelhavslignende spisevaner.

Les også: Middelhavsdietten er også bra for allergikere

Beskytter hjernen i seg selv?

Studien viser imidlertid sammenheng, ikke årsakssammenheng, noe som betyr at det kan finnes bakenforliggende faktorer som knytter middelhavskost til motstandsdyktighet mot denne formen for skader på hjernen.

Andre studier har for eksempel avdekket at dem som har det mest middelhavsinspirerte kostholdet har mindre risiko for høyt blodtrykk, noe som også har sammenheng med hjerneslag. Dette ble imidlertid tilbakevist av forskerne – selv når de kontrollerte for høyt blodtrykk var middelhavsdietten knyttet til lavere risiko for skader på hjernen.

- Det kan derfor hende at dette kostholdet i seg selv beskytter blodkarene, uavhengig av andre faktorer, sier studieleder Nikolaos Scarmeas, som er nevrolog ved Columbia University Medical Center, til CNN.

Dem som hadde de minst middelhavslignende spisevanene hadde derimot høyere risiko for slag, omtrent den samme som personer med høyt blodtrykk har.

Les også: Norsk kosthold sunnere enn antatt

Kan også forebygge andre sykdommer

Scarmeas tidligere forskning har vist at middelhavskost også kan redusere risikoen for å få Alzheimers med 40 prosent, mens andre studier igjen har vist at et slikt kosthold kan forebygge et hjerteinfarkt nummer to, senke risikoen for kreft og fjerne behovet for diabetesmedisiner hos personer med diabetes 2.

- Dette beviser bedre enn noen gang at middelhavskost faktisk beskytter mot utviklingen av demens, sier Gregory Cole, som er professor i medisin og nevrologi ved The University of California i Los Angeles, til CNN.

Cole var ikke involvert i den nye studien.

Les også: Vi bruker mer olivenolje

Må man legge om helt?

Olivenolje er en av de viktigste ingrediensene i middelhavsdietten. Foto: colourbox.com
Olivenolje er en av de viktigste ingrediensene i middelhavsdietten. Foto: colourbox.com Vis mer


- Men et spørsmål vi nå må stille oss er om man må følge hele middelhavsdietten for å kunne høste disse fordelene, eller om det bare er deler av den som gir den positive effekten, sier Cole.

- Det kan for eksempel være enklere for noen mennesker å fokusere på legge til bestemte elementer av middelhavsdietten i kostholdet sitt, som å begynne å ta et omega-3-tilskudd, heller enn å snu opp ned på hele kostholdet.

Les også: Husk dette når du lager middag

Cole forsker selv på sammenhengen mellom fiskeolje og demens, og har avdekket at DHA-fettsyrer fra fiskeolje kan forsinke og til og med hindre utvikling av Alzheimers hos rotter og eldre mus som var endret genetisk til å utvikle sykdommen.

- Vi fant en sterkere sammenheng mellom hele dietten og forebygging mot hjerneskader enn med noen enkeltmatvare, noe som antyder at det er kombinasjonen av alle bestanddelene i dietten som gir effekten, sier Scarmeas.

Rundt 71.000 nordmenn er i dag demente. Av disse har rundt 50.000 Alzheimers sykdom, mens omtrent 10.000 har vaskulær demens. Forskningsrådet mener imidlertid at omfanget kommer til å øke dramatisk de neste 40 årene, i takt med at gjennomsnittsalderen i befolkningen øker.

Les også: Røyking beskytter ikke mot demens

Den nye forskningen vil bli presentert på The American Academy of Neurologys årlige møte i april.

Kilder: CNN, Forskning.no, Forskningsrådet, Helsedirektoratet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer