Microsoft-svindlerne ringer nå fra norske telefonnummer

Plutselig var nummeret til Hans Christian Færden terrorstemplet.

MISBRUKER NUMMERET HANS: Hans Christian Færden sitt telefonnummer havna fort på en telefonterror-liste. Microsoft-svindlere ringer nå nemlig fra hans norske nummer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / PRIVAT
MISBRUKER NUMMERET HANS: Hans Christian Færden sitt telefonnummer havna fort på en telefonterror-liste. Microsoft-svindlere ringer nå nemlig fra hans norske nummer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har gått i 150 kilometer i timen her. Jeg tror jeg har fått mellom 100 og 150 tilbakemeldinger om dagen, fra folk som lurer på hvorfor jeg har ringt dem.

Det forteller Hans Christian Færden til Dinside. På det meste ringte det noen hvert tredje minutt som lurte på hvorfor Færden hadde ringt dem. Men Færden hadde aldri ringt dem.

De som hadde ringt, var de velkjente Microsoft-svindlerne. De som på engelsk sier de ringer fra Microsofts kundeservice, og hevder at du har problemer på PC-ene din de kan fikse for en sum penger.

For å få flere nordmenn til å ta telefonen når de ringer, har svindlerne begynt å forfalske nummeret de ringer fra. Ofrene får altså opp norske nummer på skjermen når de ringer, selv om svindlerne egentlig sitter på en helt annen kant av verden, bak helt andre nummer.

Og ett av nummerne svindlerne bruker, 917 56 800, er Færden sitt.

- Etter noen få timer lå nummeret mitt på telefonterror.co.no, forteller han til Dinside.

LES MER: Slik gikk det da Microsoft-svindlerne ringte Dinside

KJENNER PROBLEMET: Kristian K. Fredheim i TeliaSonera sier at eksempelet er langt fra unikt, og at metoden kalles «spoofing». Foto: NETCOM
KJENNER PROBLEMET: Kristian K. Fredheim i TeliaSonera sier at eksempelet er langt fra unikt, og at metoden kalles «spoofing». Foto: NETCOM Vis mer


Blir misbrukt, ikke stjålet

Færden bruker ICE.net som sin operatør. Administrerende direktør Eivind Helgaker sier til Dinside at de leier alle tjenestene sine fra Teliasonera, og sender oss videre dit.

- At numrene ser norske ut er relativt nytt, forteller kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim i TeliaSonera Norge til Dinside.

Han forklarer at metoden kalles «spoofing». Kort fortalt: De som ringer fra utlandet forfalsker avsendernummeret sitt gjennom diverse programvare. Og ifølge Fredheim er det vanskelig for operatørene å lukte lunta når samtalen kommer inn i de norske nettene med et falskt, norsk nummer. Samtalene skal se helt legitime ut.

- Det er imidlertid viktig å poengtere at ingen norske mobilnumre kan bli, eller blir, stjålet på denne måten. Det er kun slik at noen andre utgir seg for å være deg, skriver Fredheim i en e-post.

At nummeret til for eksempel Færden er ett av dem svindlerne bruker, er derfor trolig helt tilfeldig.

LES OGSÅ: Se de vanligste måtene svindlerne lurer deg på e-post

SER OMTRENT SLIK UT: På mobilen til de som blir oppringt står nummeret til andre nordmenn. Men de som ringer har forfalsket det, og ringer egentlig fra lange utenlandske nummer. (Vi har også forfalsket dette bildet for å illustrere). Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SER OMTRENT SLIK UT: På mobilen til de som blir oppringt står nummeret til andre nordmenn. Men de som ringer har forfalsket det, og ringer egentlig fra lange utenlandske nummer. (Vi har også forfalsket dette bildet for å illustrere). Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


UTBREDT: Flere lokalmedier forteller at det finnes mange ofre rundt om i landet vårt. Inkludert politiet selv. Foto: NRK TRØNDELAG / DIGI.NO / ØSTLENDINGEN /
UTBREDT: Flere lokalmedier forteller at det finnes mange ofre rundt om i landet vårt. Inkludert politiet selv. Foto: NRK TRØNDELAG / DIGI.NO / ØSTLENDINGEN / Vis mer


Rapporter fra hele landet

Etter andre artikler å dømme, dukket fenomenet opp tidlig i fjor, men har eksplodert rundt nyttår.

  • Romsdals Budstikke forteller om Anne Pernille Støren på Nøtterøy som fikk telefoner fra hele landet etter at svindlerne misbrukte nummeret hennes.
  • Østlendingen skriver at det samme har skjedd med nummeret til firmaet Holmestrand Utvikling, som sier de er skremt og fortvilet.
  • NRK Trøndelag har intervjuet Jarle Hiller som sa «fuck off» til Microsoft-svindlere, og etterpå fikk nummeret sitt misbrukt.
  • KRS247.no forteller at flere mobilkunder på sørlandet opplever det samme.
  • Digi.no melder NTB-saken om at politiet i Vadsø sitt nummer har blitt misbrukt, og at Øst-Finnmark politidistrikt blir nedringt av forvirra nordmenn.
  • Politiet i Østfold gikk 14. januar ut på Twitter og advart mot Microsoft-svindlere som ringer fra norske nummer.
LES OGSÅ: Derfor skal du ikke godkjenne alle venneforespørsler på Facebook

Har du blitt oppringt av Microsoft-svindlerne? (Avsluttet)
Ja(79%) 7936
Nei(20%) 2040
Har fått nummeret mitt misbrukt(1%) 81
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Fått nummeret sitt ødelagt

Færden, som er en av de uheldige som har fått nummeret sitt misbrukt, har nå et kjempeproblem: Nummeret han har brukt i en årrekke, både privat og for sitt eget selskap, har blitt terrorstemplet og kapret av svindlere.

Han har fjerna nummeret fra opplysningstjenester, fått seg et nytt og vil snart sperre sitt gamle nummer for all bruk. Færden har også anmeldt saken til politiet, som skal ha fortalt han at han slettes ikke var alene.

Slike ofre har nå også starta sin egen Facebook-gruppe hvor de snakker om problemene sine.

- Jeg har vært klar over at dette er mulig, sier Færden til Dinside.

- Men jeg har jo aldri tenkt at det skulle skje med meg.

LES OGSÅ: Advarer mot falske Elkjøp-sider

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer