Microsoft-svindlerne ringer deg og påstår du har virus

Plager fortsatt nordmenn med sine løgnhistorier og pengekrav.

PASS DEG: Skurkene ringer fra utlandet, og påstår de ringer fra Microsoft. Men alt de forteller er bare tull og tøys. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / FOTOLIA / NTB SCANPIX
PASS DEG: Skurkene ringer fra utlandet, og påstår de ringer fra Microsoft. Men alt de forteller er bare tull og tøys. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / FOTOLIA / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ble oppringt av «Microsoft» i dag, på telefon +851514, forteller Anders Øverli til Dinside.

- De var høflige, og jeg fikk snakke med en sjef som forklarte meg at det var blitt rapport et problem med min PC. Jeg lurte på hvem som hadde rapportert dette, men det fikk jeg ikke noe godt svar på, annet enn at jeg måtte logge meg på PC-en og lete frem noen tall, sier han videre.

Alle hjemmemaskinene hans skulle være «infisert», men da Øverli var på jobb, ba han dem ringe tilbake senere. Det ville ikke «Microsoft» gå med på, og de truet med å blokkere PC-en hans om han ikke skjønte hvor alvorlig problemet var.

- Jeg googlet litt og fant en artikkel dere hadde skrevet. Det er samme greiene jeg ble forsøkt utsatt for. Svindelen pågår fremdeles.

LES OGSÅ: Alt dette ba Microsoft-svindlerne oss å gjøre da de ringte Dinside-journalist

Hva er svindelen?

I tillegg til Øverli har også en annen leser rapportert om denne svindelen den siste uka. Dinside har omtalt Microsoft-svindelen siden 2011, og den foregår som regel på denne eller liknende måte:

«FINNER FEIL:» Svindlerne kan be deg gå inn i Windows' Hendelsesliste for å finne beskjeder de hevder betyr at maskinen din er på katastrofens rand. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
«FINNER FEIL:» Svindlerne kan be deg gå inn i Windows' Hendelsesliste for å finne beskjeder de hevder betyr at maskinen din er på katastrofens rand. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  1. De ringer deg og sier de jobber for Microsoft. De hevder at datamaskinen din har fått virus, og at dette løses over telefon.
  2. De ber deg gjøre ditt og datt på maskinen din, blant annet for å finne spesifikke tall og en rekke «feil». Slik prøver svindlerne å skape både tillit og frykt.
  3. De ber deg laste ned programvare så de kan fikse maskinen din ved å ta over maskinen og fjernstyre den.
  4. Videre ber de deg betale for jobben. Dette er svindel i seg selv, da de ikke har gjort noe nytte for seg, og det blir ikke bedre av at de nå gjennom fjernstyringen ser alt du foretar deg på PC-en. Dermed kan de tømme kontoen for mer penger enn de oppgir, som vi har sett eksempler på.
- Vi ringer ikke brukere om maskinfeil på PC-er, virus eller liknende, har sikkerhetsdirektør Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge tidligere uttalt.

Dinside har selv blitt oppringt av svindlerne, og her kan du høre hvordan det gikk for seg:

 

LES OGSÅ: Windows 10 foreslår svindelsider til Chrome-nedlastere

Går folk på?

Ja, nordmenn lar seg lure av falske Microsoft. Hvor mange vet ingen, men vi har skrevet om to av dem.

  • En kvinne fikk beskjed om at PC-en hadde trøbbel, og at det bare skulle koste 35 kroner å få den fikset. Hun installerte fjernstyringsprogramvare på maskinen sin, og logget seg til slutt på nettbanken for å betale for jobben. På ukjent vis fikk svindlerne overført 7.441 kroner gjennom Western Union, trolig fordi de snappet opp informasjonen de trengte gjennom programvaren kvinnen var lurt til å installere.
  • «UNIKT NUMMER»:Svindlerne kan be deg gå inn i kommandolinjen for å skrive kommandoer som gir deg et spesifikt nummer. De vil hevde dette stemmer med deres opplysninger, som et slags bevis for at de jobber i Microsoft. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
    «UNIKT NUMMER»:Svindlerne kan be deg gå inn i kommandolinjen for å skrive kommandoer som gir deg et spesifikt nummer. De vil hevde dette stemmer med deres opplysninger, som et slags bevis for at de jobber i Microsoft. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  • En annen kvinne betalte frivillig en falsk Microsoft-ansatt for et virusprogram. Mannen på telefonen truet med at maskinen hennes ville kollapse om hun ikke gjorde som han sa. Visa-betalingen gjennom Western Union gikk ikke gjennom første gang, ifølge mannen, og hun endte opp med å betale dobbelt av det hun trodde det skulle koste; totalt 5.200 kroner.
LES OGSÅ: Derfor fikk ikke kvinnen pengene tilbake etter Microsoft-svindel

Hva kan jeg gjøre?

For å ikke la seg lure av svindelen, er tipset ganske enkelt: Legg på! Som sagt vil Microsoft aldri ringe deg og si at PC-en din har virus.

Samtidig vet vi at noen bredbåndsleverandører faktisk kan ta kontakt om du har skadevare på PC-en. Er du i tvil, er det bare å legge på og kontakte selskapet direkte og høre med dem om de faktisk har tatt kontakt.

Har du først blitt lurt, kan det bli vanskelig å få hjelp. Ingen av de to kvinnene vi omtalte over fikk tilbake pengene sine fra banken. Den første fordi hun skal ha opptrådt grovt uaktsomt, den andre fordi det ikke var banken som stod for betalingen, men Western Union.

LES OGSÅ: Finn.no-selgere rammes av storstilt SMS-svindel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer